Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

11.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Přehled velkých požárů v přírodním prostředí z posledních dnů
období sucha zvyšuje riziko požárů na polích, loukách i v lesích,
hasiči varují před vypalováním trav a strnišť na polích !


Rozsáhlý požár na poli u Mladcové

Dne 11.8.2004 ve 14.19 hod. byl hlášen požár obilného pole u trafostanice na Mladcové.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru strniště na poli mezi Zlínem a Mladcovou. Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a začali požár hasit. Díky rychlému zákroku se požár nerozšířil na sousední pole a nezasáhl ani blízkou trafostanici. Vlivem větru se požár velmi rychle šířil a zásah na tak rozsáhlé ploše byl pro hasiče náročný. Zemědělci se na místě snažili požár zastavit oboráním.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Na místě bylo zjištěno, že požár zasáhl plochu asi čtyř hektarů. Způsobená škoda požárem nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Uchráněné hodnoty dosáhly 3,5 mil. Kč. Požár způsobila elektrická jiskra, která přeskočila mezi zásobníkem kombajnu a vysokonapěťovým elektrickým vedením z nedaleké trafostanice. Zemědělci stačili se stroji odjet do bezpečí.
 

Rozsáhlý požár pšeničného pole u Vítonic

Dne 10.8.2004 ve 17.49 hod. byli hasiči informováni o požáru obilného pole u Vítonic.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Loukov a Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru obilného pole mezi obcí Vítonice a Mrlínek. Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a začali požár hasit. Díky rychlému zákroku se požár více nerozšířil a nezničil celý lán pšeničné úrody.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Na místě bylo zjištěno, že požár zasáhl plochu asi pěti hektarů. Způsobená škoda požárem byla vyčíslena na 150.000 Kč. Jako příčinu požáru stanovil vyšetřovatel možnost úmyslu nebo nedbalost neznámé osoby.
 

Požár pšeničného pole u Rackové

Dne 10.8.2004 ve 12.00 hod. byli hasiči informováni o požáru obilného pole u Rackové.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru obilného pole u obce. Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a začali požár hasit. Díky rychlému zákroku se požár nerozšířil na sousední pole a další plodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Na místě bylo zjištěno, že při sklizni obilí došlo k technické závadě na motoru kombajnu. Požár se vlivem větru rozšířil na pole s pšenicí a zničil úrodu na rozloze dvou hektarů. Způsobená škoda požárem byla vyčíslena na 50.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail