Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

16.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Hasiči znovu varují před nebezpečím požárů
Období sucha a žní pokračuje

Hasiči v celém regionu znovu upozorňují na nebezpečí požárů v přírodním prostředí a na polích.

Období žní stále pokračuje a následujících několik dnů může být rozhodujících pro vznik případných požárů způsobených suchem a neopatrností. Celé žně jsou v letošním roce časově posunuty a ještě zdaleka nekončí. Znovu je na místě především opatrnost a prevence nejen u samotných zemědělců, ale i dalších osob, které neohleduplně spalují na polích slámu. Požáry jsou většinou těžko kontrolovatelné a stává se, že zasahují obrovské plochy polností a úrody. 

V posledních týdnech likvidovali hasiči Zlínského kraje 17 požárů na polích, které způsobily škodu za téměř 300.000 Kč. Rychlým zásahem hasičů a zemědělců se podařilo uchránit hodnoty za bezmála 4,5 mil. korun. Požáry na polích se prozatím vyhýbají pouze Vsetínsku, kde jsou však žně ještě více opožděny. I přesto přesáhly plochy zasažené požáry přes 11 hektarů polností. Škody byly způsobeny nejen na strništích, slámě, ale také na vzrostlých obilovinách.

Další oblastí požárů jsou události v přírodním prostředí, tedy na loukách, zahradách a ostatních plochách. Majitelé často riskují při vypalování trávy nebo spalování biologického odpadu. I zde mohou požáry dosáhnout velkých rozměrů a způsobit nemalé škody. Za poslední týdny likvidovali hasiči takových požárů dvanáct.

Hasiči děkují všem všímavým občanům, kteří hlásí každé podezřelé a viditelné známky hoření. Hasiči raději prověří i menší požáry, než by měli později řešit velké události. Skutečný počet výjezdů je tak sice dvojnásobný, oproti řešeným událostem, ale je na místě prevence.

Zemědělcům i nadále doporučujeme mít při žních u sebe mobilní telefon pro rychlé přivolání potřebné pomoci. Dobré je mít ve strojích hasicí přístroje a případný požár rychle zlikvidovat. Varujeme před podceňováním situace. Vždy raději volejte tísňovou linku hasičů - 150 ! 

Informace k fotografiím

Dne 16.8.2004 v 15.06 hod. byli hasiči informováni o požáru trávy ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru suché posečené trávy u zástavby rodinných domů v části Nivy II. Hasiči k uhašení požáru použili vysokotlaký proud vody. Díky rychlému oznámení a příjezdu hasičů se požár nerozšířil a nezpůsobil větší škody.

V období sucha mohou být neuklizené travnaté plochy nebezpečné a neshrabaná suchá tráva může být doslova "živnou půdou" pro požáry způsobené nedbalostí, např. při odhození cigaretového nedopalku nebo zápalky.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail