Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

3.9.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Mimořádně velký požár stohu slámy u Popovic

Dne 3.9.2004 ve 23.23 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru stohu u Popovic.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Rataje a Kroměříž. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru foukaného stohu slámy nedaleko obce Popovice. Hasiči zajistili místo požáru proti rozšíření na okolní strniště a dál prováděli jen dohlídku nad vyhořením.

Na místo dorazil také traktor s pluhem, který oboral celý stoh a preventivně tak zabránil případnému rozšíření požáru. V ranních hodinách vyslali zemědělci na místo také cisternu s vodou. Místnímu družstvu vznikla škoda ve výši 65.000 Kč.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Požár zachvátil celý foukaný stoh slámy o rozměrech 100x20 metrů a zcela jej zničil. Celý stoh mimořádně velkých rozměrů vyhořel vlivem větru za devět hodin. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů i policie.

O rozsahu požáru nejlépe vypovídá fakt, že byl pozorován např. až z patnáct kilometrů vzdálených Otrokovic. Tato skutečnost přinesla také mimořádný počet oznámení od všímavých občanů, kteří doslova zahltili tísňové linky hasičů a volání ustalo až po třetí hodině ranní.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail