Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

13.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Cvičení hasičů v Seniorcentru v Malenovicích

Dne 13.10.2004 v 09.30 hod. byli hasiči informováni o požáru výškové budovy v Malenovicích.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína a Otrokovic s cisternami a výškovou technikou. Po příjezdu na místo byli hasiči informováni, že se jedná o simulovaný požár a pro hasiče utajované cvičení ve ztížených podmínkách.

Podle vydaných úkolů začali hasiči bleskově s prohlídkou místa požáru v kuchyňce ve 3. patře Seniorcentra. Současně byla organizována evakuace seniorů, která byla velmi náročná na provedení, čas a zátěž personálu. Převážná imobilita seniorů byla řešena osobním doprovodem, technickými prostředky, vozíky a lůžky. Transport seniorů ze dvou pater probíhal především pomocí výtahů, ale také po schodištích. Během cvičení byla vyzkoušena i záchrana seniora pomocí vysokozdvižné plošiny hasičů přes okno pokoje.

Podobné cvičení bylo prováděno v regionu vůbec poprvé a předběžné obavy organizátorů s evakuací seniorů byly rozptýleny až překvapující ukázněností obyvatel Seniorcentra. Senioři a obsluhující personál prokázali perfektní souhru a disciplinovanost při cvičení. Během simulovaného požáru bylo evakuováno přes sedmdesát osob z celkového počtu devadesáti ubytovaných.

Cvičení trvalo asi jednu hodinu a o seniory se kromě personálu staral také psycholog HZS Zlínského kraje.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail