Logo ke stažení

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje
Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva


20.12.2010 |

hasiči likvidovali rozsáhlý požár střechy domu

Rozsáhlý požár střechy řeznictví a uzenářství v Kvasicích


Dne 20.12.2010 v 10:59 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy rodinného domu v obci Kvasice na Kroměřížsku.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Kvasice, Otrokovice a Tlumačov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a přístavků řeznictví a uzenářství.

 

Už při příjezdu byl vidět mohutný oblak kouře z hořící střechy. Hasiči se snažili o rychlou lokalizaci požáru pomocí tří útočných proudů vody. Nakonec se plameny podařilo dostat pod kontrolu asi po dvaceti minutách intenzivního hašení.

 

Další požární útok byl posílen vysokotlakým vodním vedením a hasiči postupně pronikali k ohnisku požáru. Nadále se hasiči snaží o celkovou likvidaci požáru ve střeše domu a jednotlivých konstrukcích.

 

 

11:50

Velitel zásahu zahájil kyvadlovou dopravu vody pomocí cisteren dobrovolných hasičů, protože místní hydrantová síť zamrzla. Hasiči nadále bojují s požárem i uvnitř domu, kde musí pracovat v dýchacích přístrojích.

 

Na místo požáru vyjel další posilový vůz se zásobou náhradních náplní do dýchacích přístrojů hasičů. Pracovníci energetické společnosti museli odpojit proud a na místo už dorazil také vyšetřovatel hasičů z Kroměříže.

 

12:20

Vyšetřovatel hasičů z Kroměříže upřesnil, že požár nezasáhl rodinný dům, ale prodejní a výrobní prostory řeznictví a uzenářství. Zničena je část výroby, přístavků a střechy nad prodejní částí. Hasiči nadále požár likvidují a snaží se dohasit zbylá ohniska požáru.

 

13:00

Hasiči nadále zasahují a snaží se o celkové uhašení. Vyšetřovatel hasičů pomalu vstupuje na požářiště a snaží se pátrat po příčině vzniku požáru. Plameny zasažená část domu, střechy a přístavků je odhadována asi na 220 m2. Majitel zničených objektů si škodu zatím předběžně odhadl nejméně na 200.000 Kč.

 

13:30

Velitel zásahu hlásil, že hasiči pracují na vyklízení zničeného střešního prostoru, kde dohašují skrytá ohniska požáru.

 

15:00

Vyšetřovatel hasičů zjistil jako příčinu vzniku požáru technickou závadu na komínovém tělese domu. Spárou v komíně prostoupilo teplo k hořlavým částem střešních konstrukcí a plameny se postupně rozšířily na celou střechu. Zničena byla především střecha nad prodejnou smíšeného zboží a uzenářství, zasaženy byly i další části stavby.

 

V době vzniku požáru byl dům opuštěný a požár zpozorovali sousedé, kteří také událost nahlásili na tísňovou linku. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 500 tis. Kč.

 

15:30

Velitel zásahu hlásí celkovou likvidaci požáru. Během dohašovacích prací na místě působil také starosta obce, který hasičům zajistil stravu a občerstvení v chladném počasí.

 

16:30

Hasiči odjíždí na své základny. Na místě zůstála pouze místní jednotka dobrovolných hasičů, která bude požářiště hlídat do dvaadvacáté hodiny.


Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail