Logo ke stažení

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje
Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva


10.12.2012 |

dveře domu nakonec otevřela sama holčička

Další z dráčků „Záchranáčků“ putoval do dětských rukou.


Jedním z velmi častých zásahů profesionálních hasičů je otevírání uzavřených prostor a to jak na žádost policie, tak i samotných občanů. Tyto zásahy jsou převážně spojeny se záchranou nemocných nebo zraněných osob a likvidací stavů bezprostředního ohrožení majetku.

 

Jsou ale i zásahy, které lze zařadit do kategorie těch kurióznějších. Jeden takový potkal dnes i profesionály ze Zlína.  

 

V 12:12 hodin byli hasiči centrální stanice Zlín požádáni o technickou pomoc při otevření vchodových dveří objektu bytového domu na ulici Štefánikova, ve kterém zůstala zavřena tříletá holčička.

 

Po příjezdu na místo velitel zásahu průzkumem zjistil, že došlo k zabouchnutí vchodových dveří domu se čtyřmi bytovými jednotkami. Jedna z obyvatelek domu, která měla u sebe v bytě tříletou vnučku, vytírala podlahu schodiště, když došlo k samovolnému zabouchnutí vchodových dveří. Sama se pokoušela svou vnučku přemluvit, aby dveře z vnitřní strany otevřela. To se jí však ani po několika desítkách minut nepodařilo. Jak sama vysvětlila našemu veliteli, vnučka byla vychovávána, že dveře nesmí nikomu otevírat.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že bez poškození vstupních dveří nebo zavřených oken bytové jednotky by se hasiči do interiéru domu nedostali, zkusili tedy sami holčičku přesvědčit, aby dveře otevřela. Za pomoci nastavovacího žebříku ze zásahového vozidla se náš velitel zásahu dostal až k oknu bytu ve druhém nadzemním podlaží a začal s holčičkou komunikovat.

 

Po několika minutách si získal důvěru dítěte natolik, že holčička šla z bytu ke vstupním dveřím domu, které hasičům a především šťastné babičce opravdu otevřela. Za tento svůj „výkon“ si od hasičů zasloužila odměnu v podobě našeho maskota dráčka „Záchranáčka“.


Autor:
por. Bc. Libor Netopiltiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail