Logo ke stažení

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje
Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva


2.1.2013 |

pro uhašení požáru museli rozebrat střešní konstrukci

Požár stropu kotelny výrobního objektu.


V 11:55 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Otrokovice a současně také jednotkám dobrovolných hasičů Otrokovice, Napajedla a Babice. Celkem čtyři cisternové automobily vyjely k hlášenému požáru zemědělského objektu na ulici Prusinky ve městě Napajedla. Podle oznamovatele došlo ke vzniku požáru v kotelně na pevná a plynná paliva.

 

Jako první byla na místě události jednotka profesionálů z Otrokovic. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru stropní konstrukce, a to především izolačních materiálů v bezprostřední blízkosti komínu kotelny jednopodlažního objektu na zpracování plastů. Díky včasnému zpozorování a oznámení se požár nestačil rozšířit na větší plochu stropní konstrukce a následně i střechu objektu.

 

Za pomoci nastavovacích žebříků provedli hasiči zasahující v dýchací technice částečné rozebrání štítové a střešní konstrukce v okolí komínu a za použití jednoho útočného proudu požár rychle lokalizovali.

 

Pro kontrolu zasaženého prostoru a jeho okolí si velitel zásahu vyžádal termokameru, která byla na místo události dovezena z centrální stanice Zlín. V 13:45 hodin byla na operační středisko ohlášena konečná likvidace události. Na místě požáru byla ponechána pouze jedna jednotka dobrovolných hasičů k provedení dohlídky nad požářištěm.

 

V průběhu hasebního zásahu se na místo dostavil také vyšetřovatel požárů ze Zlína, který provedl ohledání místa události a její zadokumentování. Ze strany majitele byla vyčíslena předběžná škoda, která se pohybovala ve výši 10.000,- Kč. Hasebním zásahem byly uchráněny hodnoty ve výši asi 1 000.000,- Kč.

 

Zda za vznikem požáru stojí nevhodná konstrukce komínového tělesa nebo došlo k iniciaci hoření stropní izolace z jiné příčiny, je předmětem dalšího šetření ze strany HZS Zlínského kraje.


Autor:
por. Bc. Libor Netopiltiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail