Logo ke stažení

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje
Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva


2.1.2009 |

duchapřítomná majitelka zvládla požár sama

Požár plynového kotle rodinného domku ve Vidči


Dne 2.1.2009 v 03:22 hod. byli hasiči informováni o požáru plynového kotle v obci Vidče.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru plynového kotle na zemní plyn.

Před příjezdem hasičů se podařilo duchapřítomné majitelce požár uhasit za pomoci kbelíků s vodou. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči byli na místě za deset minut od výjezdu. Požár byl už zlikvidovaný, a proto se hasiči soustředili na překontrolování místa požáru a jeho zabezpečení proti případnému dalšímu nebezpečí.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelka uvedla, že její děti se všimly kouře vycházejícího ze sklepního okna. Při kontrole kotelny byl zjištěn požár. Majitelka správně a rychle vypnula přívod elektrické energie k zařízení i přívod plynu. Následně se jí podařilo uhasit plameny kolem kotle.

Vyšetřování ukázalo, že došlo k požáru po závadě na elektroinstalaci kotle na zemní plyn. Kotel určený jak k topení v domě, tak i k ohřevu vody byl poškozen. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 45.000 Kč. Včasnou a správnou reakcí se majitelce podařilo zachránit dům za více než 2,5 mil. Kč.

Majitelka dále uvedla, že předcházející den ucítili v kotelně podivný zápach, ale při kontrole zařízení na závadu nepřišli. Událost přesto nahlásili reviznímu technikovi, který přislíbil návštěvu v pondělí po víkendu. Závada se však projevila dnes nad ránem.


Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail