Logo ke stažení

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje
Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva


2.12.2009 |

stovky litrů uniklého paliva znečistily parkoviště u motorestu

Pomoc hasičů po větším úniku nafty ve Starém Hrozenkově


Dne 2.12.2009 v 08:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při větším úniku nafty ve Starém Hrozenkově.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova a později i další jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým autem a technickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k poškození palivové nádrže tahače zn. Renault.

 

Řidič nákladní soupravy vjel na parkoviště u motorestu, kde najel na zapomenutý zakládací klín jiného nákladního vozu. Při jeho přejetí došlo k poškození palivové nádrže tahače a k následnému úniku paliva na odstavnou plochu. Řidič se nejdříve snažil zachytávat naftu do svého kbelíku a vytvořit hrázku z písku, ale stovky litrů paliva nedokázal zastavit.

 

Z hasičů na místo jako první dorazili místní dobrovolníci následováni profesionály z Uh. Brodu. Velitel zásahu po průzkumu nahlásil, že vlivem nerovnosti parkoviště došlo k rozlití nafty v úseku asi 70 metrů. Okamžitě si nechal na místo vyslat posilový protichemický speciál z Uherského Hradiště a sudy na přečerpání zbylé nafty z poškozené nádrže.

 

Hasiči nejdříve utěsnili asi třícentimetrovou prasklinu v plášti nádrže pomocí speciálního tmelu a následně se věnovali likvidaci uniklého paliva. Prioritou bylo zabránit dalšímu šíření nafty po parkovišti a ochrana okolí. Po příjezdu další techniky hasiči postupně vyčerpali z poškozené nádrže asi 250 litrů nafty, kterou uložili do dvou sudů. Za pomoci většího množství sorbentů byl únik postupně zlikvidován a parkovací plocha očištěna. Zásah byl ukončen po dvou hodinách prací.

 

Řidič kamionu si povolal na pomoc kolegy, kteří přivezou náhradní nádrž. Po její výměně bude přečerpaná nafta znovu použita a sudy budou vráceny na stanici hasičů. Pro případ dalšího úniku nafty při manipulaci s poškozenou nádrží, ponechali hasiči preventivně na místě několik sorbčních rohoží.

 

ilustrační foto


Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail