hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.11.2005

 aktuality


Požár v bytě ve výškové budově ve Zlíně
záchrana muže před udušením

Dne 14.11.2005 v 00:20 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve výškové budově ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a vysokozdvižným žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů v prvním patře došlo k požáru v kuchyni a silnému zakouření místností.

Hasiči museli do bytu proniknout násilím. Po vyražení dveří hasiči v dýchacích přístrojích prozkoumali byt a na pohovce v obývacím pokoji nalezli spícího muže. Toho probudila až přítomnost hasičů a v prvních minutách nebyl schopen pochopit vzniklou situaci.

Hasiči pětadvacetiletého muže vytáhli z bytu a předali do péče lékaře zdravotnické záchranné pomoci. Muž byl na místě ošetřen a později propuštěn. Při požáru v bytě se nadýchal nebezpečných zplodin a musel být vyveden na čerstvý vzduch.

V bytě byl uhašen malý požár na sporáku a všechny místnosti museli hasiči odvětrat. Velký šok připravil zachráněný muž hasičům po návratu do bytu, když je slovně napadl za zničené dveře. Záchranu svého života si v tu chvíli zřejmě nepřipouštěl, což hasiči omluvili jeho stavem po dřívějším návratu z restaurace a únavou... Postupem času se muž uklidnil a nakonec se hasičům omluvil i poděkoval za záchranu.

Kouř z připálené klobásky se po zadýmení bytu nedostal na chodbu domu díky dokonalé těsnosti dveří. Kouř stoupal do vyšších pater stupačkou, až dosáhl sedmého patra. Tam ho v jednom z bytů ucítil další nájemník a ohlásil podezření na požár v domě. Díky jeho duchapřítomnosti mohli hasiči rychle přijet a spícího muže v bytě zachránit.

Hasiči potvrdili, že zásah uskutečnili v posledních minutách života mladého muže. Stačilo jen pár minut a byl by naplněn stejný scénář jako v lednu letošního roku ve Vsetíně. Viz naše zpráva - zde.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail