hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.11.2005

 aktuality


Objasnění příčin vzniku požárů a uzavření šetření dvou zajímavých událostí na Zlínsku

HZS Zlínského kraje uzavřel v těchto dnech šetření dvou zajímavých a sledovaných událostí na Zlínsku.

 

Dne 2.10.2005 v 04:12 hod. byli hasiči informováni o požáru na diskotéce v Otrokovicích.

Na místo tehdy vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma zásahovými vozidly. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v restauraci s diskotékou došlo k požáru v prostoru strojovny kuchyňského a provozního výtahu. Před příjezdem hasičů byla zaměstnanci organizována evakuace asi jednoho sta návštěvníků diskotéky, kteří byli vyvedeni přes nouzové východy.
Celá zpráva - zde

Požár zasáhl malou místnost s elektrickým rozvodem strojovny výtahu a rozvody elektrického vedení. Strojovna byla v prostoru spojovací chodby mezi horní restaurací a dolní diskotékou. Provoz restaurace byl ukončen kolem druhé hodiny. Místnost strojovny výtahu byla ze schodiště volně přístupná, a proto si vyšetřovatel na místo vyžádal výjezd kriminalistického technika policie. Na místě bylo zajištěno několik stop pro odborné zkoumání. Výsledky odborných expertíz jednoznačně potvrdily, že příčinou vzniku požáru byla technická závada na jednom transformátoru rozvodny elektrického proudu strojovny výtahu.

Dne 17.10.2005 ve 14:33 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru odpadu v Tlumačově.

Na místo tehdy vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kovového odpadu v podniku Metalšrot v Tlumačově. Hasiči si okamžitě vyžádali posilové jednotky. Krajské operační středisko jim na pomoc vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze Zlína, jednotku profesionálních hasičů podniku Barum Continental Otrokovice a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Tlumačov a Kvasice. Celkem tak na místo do třiceti minut dorazilo šest cisteren, čtyři technické vozy a přes čtyřicet hasičů. Později byla vyslána i jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s automobilovým žebříkem s košem a lafetou na hašení.
Celá zpráva - zde

Patnácti až dvacetimetrové plameny zachvátily hromadu kovového odpadu v kryté hale na jeho zpracování. Hlavní místo požáru zasáhlo nejdříve plochu asi 20 x 10 metrů a postupně se rozšířilo na plochu 40 x 20 metrů. Na místě hořely především vraky osobních automobilů, ledničky a další domácí i průmyslový kovový odpad. Během tří hodin hašení se ozvalo na šedesát výbuchů palivových nádrží vraků aut, které ohrožovaly zasahující hasiče. Příčinou vzniku požáru bylo při šetření na místě určeno předběžně samovznícení odpadu, který nepatří do sběrných kontejnerů na kovový odpad. Vyšetřovatelé mezi odpadem našli hořlavé látky - dřevo, barvy, fermeže, textilie, staré hadry od olejů apod. Tento odpad byl za specifických podmínek schopen samovznícení, což se v tomto případě stalo.

Domněnka o vzniku požáru byla následně potvrzena našim zkoumáním pro určení přesné příčiny vzniku požáru, přičemž byly zároveň vyloučeny ostatní prošetřované verze a možnosti vzniku požáru.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail