hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.1.2006

 aktuality


Série požárů osobních aut ve Zlínském kraji
silné mrazy způsobují problémy při provozu aut

Mrazivé počasí ve Zlínském kraji má vliv i na vznik požárů osobních aut. Vozidla jsou citlivá a silné mrazy způsobují technické závady v palivových systémech aut a mohou vznikat požáry. Mrazem však trpí i elektroinstalace a jednotlivé komponenty vozů. Řada řidičů se snaží "zamrzlá" vozidla roztahovat, což je nebezpečné především u vozidel s katalyzátory. Někteří řidiči se snaží čelit problémům zimy i nedovolenými a nebezpečnými způsoby.

 

aktualizováno

 

Dne 24.1.2006 v 06:58 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Bystřici pod Hostýnem.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta zn. Fiat Croma.

 

Hasiči požár uhasili jedním proudem vody a rychlým zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Během vyšetřování byla zjištěna příčina vzniku požáru, kterou za pětadvacet let vyšetřovatel hasičů nezažil. Majitel vozidla chtěl auto chránit před silným mrazen, a proto přes motor vozu rozložil deku a kapotu uzavřel. Jeho manželka však o tomto nebyla informována a s vozidlem dnes ráno vyjela z Jankovic do Bystřice pod Hostýnem. Řidička ujela necelých deset kilometrů, když při příjezdu do Bystřice a odstavení auta se začalo kouřit pod kapotou motoru. Žena zavolala na pomoc hasiče, kteří požár uhasili. Požár zničil motor a část elektroinstalace. Způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč.

 

 

Dne 25.1.2006 v 07:51 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Valašském Meziříčí.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu bývalých kasáren došlo k požáru interiéru osobního auta zn. Š 105.

 

Hasiči přijeli na místo události do jedné minuty a bleskově požár uhasili jedním proudem vody. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že do vozidla instaloval autobaterii, která není určena pro tento typ vozu. Baterie se nevlezla do schránky a zůstala částečně obnažená za sedadly auta. Po její instalaci muž na chvíli odešel od auta a když se vrátil, bylo již auto v plamenech. Příčinou vzniku požáru byl zkrat kontaktu baterie s karoserií vozu. Požár zničil téměř celý interiér a způsobil škodu za 4.000 Kč.

 

 

Dne 24.1.2006 ve 13:11 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Bystřici pod Hostýnem.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta zn. Peugeot 405.

 

Hasiči požár uhasili jedním proudem vody a rychlým zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že vozidlo po jízdě odstavil u obchodu a odešel. Po několika minutách byl upozorněn na požár v motorovém prostoru a ihned přivolal pomoc hasičů. Požár zničil motor, část kapoty a interiéru. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na palivovém systému vozu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč.

 

Dne 24.1.2006 v 07:16 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Nětčice.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k malému požáru osobního auta zn. Š Felicie.

 

Hasiči požár bleskově uhasili a zabránili jeho rozšíření na interiér vozu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že se snažil vozidlo roztáhnout, protože nemohl nastartovat motor v silném mrazu. Po zahlcení katalyzátoru došlo k jeho požáru. Požár poškodil spodní část vozu, katalyzátor a část vnitřního obložení vozu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč.

 

Dne 23.1.2006 v 19:12 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Kaňovice.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem, kterou v průběhu zásahu posílilo několik členů místního sboru dobrovolných hasičů bez techniky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v obci Kaňovice došlo k velmi rozsáhlému požáru osobního auta zn. Mercedes Benz CLK. Způsobená škoda byla vyčíslena na 1,1 mil. Kč. Celá zpráva - zde.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail