hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.9.2006

 aktuality


Výsledek šetření úhynu ryb po požáru v Kaňovicích

HZS Zlínského kraje obdržel výsledek šetření havárie na úseku vodního hospodářství v Černém potoce u Kaňovic.

Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína zaslal HZS Zlínského kraje vyhodnocení šetření havárie na úseku vodního hospodářství, a to po úhynu ryb v Černém potoce za obcí Kaňovice dne 24.7.2006

HZS Zlínského kraje zasahoval dne 23.7.2006 v odpoledních hodinách při rozsáhlém požáru výrobny barev v místním podniku v Kaňovicích. Celá zpráva o zásahu - zde.

O pár dnů později byl zjištěn v místním potoce rozsáhlý úhyn ryb, u kterého znovu zasahovali profesionální hasiči. Zpráva - zde.

Protože vzniklo podezření na spláchnutí nebezpečných látek z místa požáru do místního potoka, byl proveden odborný rozbor vody a odebraných vzorků ryb. Cílem bylo získat přesnou informaci, která určí příčinu velkého úhynu ryb ve pstruhovém potoce.

Podle zaslaných závěrů a vyhodnocení je zřejmé, a vodoprávní úřad konstatuje, že pravděpodobnou příčinou úhynu ryb v Černém potoce byl kyslíkový deficit. Ten byl způsoben dlouhodobým suchým a horkým počasím, vysokým trvalým znečištěním vody v potoce odpadními vodami z obcí nad místem úhynu a vniknutím vody k hašení požáru soukromé provozovny do potoka.

Spláchnutá voda po hašení do potoka měla za normálních okolností jen nepatrný vliv na život v říčce, protože, jak konstatuje zpráva, není pravděpodobné, že voda k hašení požáru byla kontaminována závadnými látkami. Důkazem je zkoumání, které prokázalo, že skladované látky na místě požáru shořely (rozpouštědla) nebo zůstaly v místě požáru (pryskyřice). Do potoka se tak dostaly jen látky ve vodě nerozpustné. Používaná hasicí pěna při požárech je lehce biologicky odbouratelná, což zase potvrzuje protokol o výrobku.

Výsledkem úhynu ryb je tedy souběh hned pěti významných faktorů, přičemž došlo v celkovém výsledku k narušení křehké hranice kyslíkové rovnováhy ve vodě a následnému úhynu ryb.

Místní rybářský spolek provedl očistu potoka od uhynulých ryb, kterých nakonec údajně napočítal na osm tisíc kusů v úseku tří kilometrů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail