hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.12.2006

 aktuality


Další člověk byl zachráněn krátce před udušením při požáru potravin v Holešově
podobné případy nejsou ojedinělé a hasiči stále varují před nedbalostí

Dne 15.12.2006 v 19:01 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Holešově.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Bystřice pod Hostýnem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů došlo k požáru potravin na plotně a ke zranění muže po nadýchání kouře.

Hasiči vyběhli do pátého patra obytného domu. Celá chodba byla zakouřená a ze vstupních dveří bytu stále vycházel dým. Hasiči bourací sekerou násilím otevřeli dveře a pronikli do bytu v dýchacích přístrojích. Uvnitř bytu byl zjištěn požár potravin na plotně, který byl bleskově uhašen. Průzkumem v místnostech byl také nalezen šestasedmdesátiletý muž, který se silně nadýchal kouře a zplodin z hoření.

Zraněný muž byl vytažen ven a ošetřován do příjezdu zdravotnické záchranné služby, která se ho později ujala. Hasiči museli celý byt i chodbu domu postupně odvětrat. Na místě zásahu pomáhali také strážníci Městské policie Holešov.

Hasiči i v tomto případě uznali, že jen včasné zjištění požáru sousedy a jeho nahlášení hasičům zachránilo seniorovi život. Stačilo už jen opravdu velmi málo času k tomu, aby tento případ skončil tragicky.

Podobné případy nejsou nijak ojedinělé a hasiči k nim vyjíždí poměrně často. Lidé si málo uvědomují, že právě takové "malé" požáry potravin jsou velmi nebezpečné a mohou člověka lehce zranit nebo usmrtit. Nejde o plameny, ale o nebezpečné zplodiny hoření, kterých se lidé nadýchají, ztratí vědomí a následně se udusí. Tyto požáry končí tragicky také z toho důvodu, že jsou tzv. neviditelné nebo skryté uvnitř bytů a okolí na ně nemůže rychle reagovat. Každá minuta v těchto případech hraje velký význam a nevyplácí se podceňovat sebemenší podezření.

Hasiči proto stále veřejnosti připomínají, že nesmí podceňovat nebezpečí z požárů a každé podezření je nutné rychle nahlásit na tísňovou linku 150 nebo 112. Jen tak dokážeme společně rychle a účinně pomoci. Vždy si pamatujme, že hasiči raději přijedou stokrát dřív, než jednou pozdě.



 
26.11.2006 další případ nebezpečí malých požárů
Hasiči zachránili muže při požáru potravin ve Zlíně
V neděli odpoledne vyjížděli hasiči ve Zlíně na hlášený požár bytu na sídlišti Jižní Svahy, při kterém zachránili mladého muže před udušením

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail