hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.8.2007

 aktuality


Požáry aut jsou v kraji stále velmi časté
hasiči zasahují i několikrát týdně

Dne 18.8.2007 v 03:48 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Brumově-Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Brumova a Bylnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Audi 80.

Už při příjezdu hasičů byl takřka celý vůz v plamenech. Hasiči natáhli proud vody a požár postupně lokalizovali a uhasili. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Uživatelé vozidla uvedli, že auto bylo odstaveno a nevykazovalo žádné známky poruchy. Dalším ohledáním byly zjištěny četné zásahy a úpravy do elektroinstalace vozu. Vyšetřovatel našel místo požáru a jako jeho příčinu určil technickou závadu na neodborných a dodatečných úpravách. Požárem způsobená škoda na starším voze byla vyčíslena na 20.000 Kč. Plameny zničili téměř celé auto.

Dne 17.7.2007 ve 23:24 hod. byli hasiči informováni o požáru auta v obci Kelč na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým autem a jednou cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kelče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místní autobusové zastávky došlo k požáru osobního auta zn. Kia.

Při příjezdu hasičů byla v plamenech zadní část vozu. Hasiči požár bleskově uhasili a zásahem zabránili jeho dalšímu rozšíření na celý vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Dalším šetřením bylo zjištěno, že vozidlo bylo u zastávky odstaveno asi týden. Majitel zde vozidlo ponechal po drobné závadě a odcestoval do zahraničí. Vyšetřovatel nevyloučil úmyslné založení požáru a případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 40.000 Kč.



 
16.8.2007 příčinu požáru budou zkoumat experti
Požár dodávky s nákladem z PVC v obci Napajedla
Ve čtvrtek odpoledne došlo u zahrádkářské kolonie v Napajedlích k rozsáhlému požáru kabiny a motorového prostoru dodávky zn. Iveco



 
16.8.2007
Požár nákladní soupravy s nákladem maku u Buchlovic
Ve čtvrtek dopoledne došlo v kopcích u Buchlovic k požáru nákladní soupravy s vozem Tatra 815, který vznikl po technické závadě a poškodil tahač

Praxe ukazuje, že nejlepším způsobem a prevencí, jak minimalizovat škody do příjezdu hasičů, je vozit v autě malý ruční hasicí přístroj nebo hasicí sprej. Tato nevelká investice dokáže v prvních minutách po zjištění požáru zabránit jeho dalšímu šíření a investice do ochrany se tak mnohonásobně vrátí v ochraně dalšího majetku.

Hasiči radí řidičům, aby v případě zjištění požáru, ať už vycházejícího kouře nebo i plamenů, zachovali chladnou hlavu. Od vozidla neutíkali, co nejdříve zavolali na pomoc hasiče a do jejich příjezdu se snažili požár hasit. K hašení se dá použít nejen hasicí přístroj, ale i oděv, deka z auta, nápoje v pet lahvích, písek nebo hlína u cesty, v zimě sníh. Na pomoc si můžete zastavit další kolemjedoucí řidiče např. autobusů nebo kamionů, kteří mají hasicí přístroje povinně ve výbavě.

Hasiči se snaží také o vyvracení fám a lží, které se kolem hořících aut vytváří v hlavách řidičů a řidiček ze smyšlených scén akčních filmů. Jednou z nejkřiklavějších fám je, že hořící vozidlo okamžitě vybuchuje. Nejen, že to není pravda, ale žádný výrobce takové auto ani nemůže vyrobit. Naopak. Vyráběná vozidla jsou proti požáru značně odolná, tedy pokud se týká konkrétně palivové nádrže.

Drtivá většina požárů má z počátku velmi pomalý průběh, což dává řidičům čas a šanci požár zvládnout a uhasit.

V letošním roce zasahovali profesionální hasiči ve Zlínském kraji u téměř devadesáti požárů motorových vozidel. Největší část požárů způsobují nejrůznější technické závady např. na palivovém vedení, na elektroinstalaci, na nevhodných a neodborných zásazích do úprav aut, ale setkáváme se také s případy úmyslně založených požáru.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail