hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.1.2008

 aktuality


Speciální "ledové" cvičení hasičů na přehradě u Fryštáku
hasiči si znovu po roce vyzkoušeli taktiku záchrany na ledu

Dne 7.1.2006 bylo vyhlášeno speciální "ledové" cvičení na přehradě u Fryštáku.

Začátek nového roku je věnován speciálnímu ledovému cvičení profesionálních hasičů ze Zlína. Cílem bylo nacvičit záchranu osob za specifických podmínek na zamrzlé vodní ploše. Hasiči se při cvičení zaměřili nejen na techniku zásahu, ale i na vlastní bezpečnost, používané nástroje a vybavení.

Prvním úkolem byl samotný pohyb hasičů po zamrzlé ploše přehrady. Simulovalo se několik situací s různou specifikací záchrany. Hasiči si vyzkoušeli pohyb po ledu za pomoci žebříků a transportních nosítek. Správné rozložení váhy na tenkém ledu je základem úspěšné záchranné akce. Zkoušely se nejen možnosti pohybu po ledu posunováním podložek, ale i přitahováním pomocí seker a lan, včetně používání záchranného člunu. Všechny simulace byly jištěny lany a bezpečně kotveny na břehu.

Po těchto zkouškách hasiči cvičili i přímo záchranu osob, které představoval hokejista. Figurína ze soutěže TFA měla tu správnou velikost i váhu a velmi dobře hasičům posloužila i v netypické úloze. Záchranu prováděli jak jednotliví hasiči, tak i skupinky, které se navzájem jistily a pomáhaly si při vytažení těla na žebřík, nosítka nebo do člunu. Po záchraně figuríny si hasiči vyzkoušeli i poskytování první pomoci a zásady předlékařské péče po vytažení těla z ledové vody.

Cvičení probíhalo na relativně tenkém ledu, a to jen 5 až 10 cm silném, a bylo tak reálnou zkouškou záchrany. Tenká vrstva ledu ale zatím neumožnila cvičení s motorovou pilou a sekerou, kterými se zkouší fyzická náročnost a časová prodleva manuální práce hasičů při záchraně z ledu.

Podobná cvičení jsou ve Zlínském kraji spíše výjimkou, protože k tomu nejsou vždy vhodné (bezpečné) podmínky. V letošním roce jsme ale navázali na loňskou sezonu, která byla pro cvičence mimořádně obtížná co do teplot i síly ledu.

Zásahů na vodní hladině v zimních měsících jsme řešili v kraji už několik, ať už to byla záchrana zvířat nebo zásahy na vyproštění havarovaných aut. Nejhorší případ se stal před několika lety v odvodňovacím kanále řeky Moravy v Otrokovicích, kde tragicky zahynul malý chlapec při klouzání na ledu a spadnutí do nezamrzlého otvoru.


Vodní záchranná služba ČČK, MS Brno a Praha, připravila soubor rad a informací

zásady pohybu po zamrzlé vodní ploše
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail