hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.4.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár stodoly a části zemědělské usedlosti u Vizovic
typické porušení zásad bezpečnosti při spalování trávy

Dne 1.4.2008 ve 14:57 hod. byli hasiči informováni o požáru zemědělské usedlosti u Vizovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, velící důstojník směny a později i proškolený odborník v poskytování psychosociální intervenční pomoci. Zasahující hasiče dále posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vizovic, Slušovic a Zádveřic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že Na Janové Hoře došlo k rozsáhlému požáru stodoly u hospodářského stavení.

Před příjezdem hasičů byla sousedem a policejní hlídkou z Vizovic včas zachráněna kráva, která byla vypuštěna ven z ustájení v chlévech stavení. Pokus o záchranu králíků nebyl možný, protože se dům začal rychle plnit kouřem. Další domácí zvířata byla vypuštěna do volného prostranství. Včas byla vyvezena i zemědělská technika z garáže.

Už při příjezdu hasičů byla celá stodola v plamenech a požár se začal šířit na střechu hospodářských i obytných částí stavení. Ohrožena byla i samostatně vystavěná garáž u stodoly. Dojezd k samotě nebyl bez komplikací a velitel zásahu si vyžádal další výjezd cisteren dobrovolných hasičů k dovážce vody.

Hlavním úkolem hasičů bylo uchránit před plameny obytné části domu a zabránit i šíření požáru do okolní suché trávy zahrady a blízkého lesa. Požár se podařilo lokalizovat několika proudy vody asi po hodině intenzivního hašení. Další dvě hodiny trvaly dohašovací práce. Hasiči museli postupně strhnout zničené dřevěné konstrukce stodoly i část střešní konstrukce stavení. Nakonec byla rozebrána i střecha garáže, kde plameny poškodily část trámů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Třiapadesátiletá spolumajitelka zemědělské usedlosti uvedla, že v blízkosti stodoly spalovala na hromádce hrabanou suchou trávu a starou slámu. Vlivem větru došlo k rozšíření požáru a následnému zapálení stodoly.

Sama se snažila zpočátku požár uhasit, ale plameny větrem stále sílily. Na pomoc si přivolala souseda, ale požár už propukl ve stodole. Následně se jejich starost soustředila na volání další pomoci a záchranu zvířat. Hasiči se tak o požáru dověděli se značným zpožděním a v době, kdy už požár zachvátil celou dřevěnou stavbu.

Požár byl tedy způsoben nedbalostí ženy při spalování suché trávy, což ji velmi silně psychicky poznamenalo. Velitel zásahu si proto nechal na místo vyslat odborníka v poskytování psychosociální intervenční pomoci, který zastoupil nepřítomnou psycholožku HZS Zlínského kraje. Odborník zdrcené ženě poskytl pomoc, útěchu a další nezbytné rady ke zvládnutí náročné životní situace.

Majitel stavení si nejdříve vyčíslil způsobené škody na 1 mil. Kč. Při následném šetření si nechal vyšetřovatel předložit dokumenty ke stavení a požárem způsobená přímá škoda byla upravena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další části objektu za 1,5 mil. Kč. Po odvětrání zakouřených místností nebyl zjištěn úhyn domácích zvířat.


Začínající jaro už hasičům připomnělo i typické požáry pro toto období. Během posledních několika dnů vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči v kraji asi k deseti hlášeným případům požárů v přírodním prostředí. Nejčastěji šlo o nehlášené pálení suché trávy a dalšího odpadu. Před nebezpečím jarních požárů hasiči každoročně varují. Rady hasičů je možné prostudovat na speciální straně - zde.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail