hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.2.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při odstraňování nebezpečí padajícího sněhu

Dne 4.2.2005 ve 12:17 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstraňování nebezpečí padajícího sněhu v centru Zlína.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s automobilovým žebříkem. Po příjezdu jednotky na nám. Míru ve Zlíně bylo zjištěno, že padající ledový sníh ze střechy jednoho z vysokých domů ohrožuje chodce na náměstí. Jednalo se o budovu s restauračním zařízením a v době obědů zde byl zvýšený pohyb chodců.

Hasiči bleskově zaparkovali a zabezpečili automobilový žebřík, potom jeden z hasičů postupně odstranil ledový sníh hrozící pádem ze střechy domu. Ledový sníh se nacházel v celé délce konce hrany střechy domu v prostoru pod okapovým svodem. Další hasiči zajišťovali v době zásahu místo proti vstupu chodců.

Událost byla nahlášena jedním z občanů, kterého padající ledový sníh těsně minul. Odstraňování podobných nebezpečí je také náplní profesionálních hasičů, kdy několikaminutový zásah může lidem zabránit v poznání skutečného nebezpečí, způsobení zranění nebo vážného úrazu.

V zimním období, kdy se teploty pohybují kolem nuly stupňů, by měli být lidé obezřetnější a opatrnější při pohybu pod výškovými budovami. Je dobré mít na paměti tento druh nebezpečí a možné následky. Prevencí je pak pohyb po chodníku mimo zóny dopadu sněhu ze střech domů.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail