hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.2.2005

 aktuality


Požár v rodinném domě ve Valašských Příkazech
další případ požáru v domě po špatné stavbě krbového komínu

Dne 22.2.2005 v 19:23 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě ve Valašských Příkazech.

Na místo okamžitě vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a Vsetína, které posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Valašské Příkazy, Horní Lideč, Francova Lhota a Valašská Polanka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru mezistropí rodinného domu.

Hasiči okamžitě natáhli do domu několik proudů vody s cílem zabránit rozšíření požáru. Postupně odkryli část podlah v prvním patře a střechu domu. Požár byl zlikvidován asi po hodině zásahu, při něm se podařilo uchránit další hodnoty domu. Zakouřený dům byl hasiči odvětrán přetlakovou ventilací. Při požáru a hašení spadly sádrokartonové stropy v obytné části domu. Při zásahu došlo ke zranění jednoho z dobrovolných hasičů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitelé domu uvedli, že se večer dívali na televizi a ucítili kouř v domě. Prohlídkou zjistili požár u komína pod střechou. Po prvních neúspěšných pokusech o uhašení přivolali pomoc hasičů. Příčinou vzniku požáru bylo špatné stavebně-technické provedení komínového tělesa krbu, kdy působením tepla došlo k požáru blízkých dřevěných a hořlavých částí mezi stropem a podlahou prvního patra. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 800.000 Kč.

aktualizováno

Další ohledání místa požáru proběhlo ještě dopoledne dne 23.2.2005, kdy byla potvrzena zjištěná příčina vzniku požáru. Majitel si celkové škody bude ještě vyčíslovat.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail