hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.3.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při odtávání sněhu, záplavách a čerpání vody v kraji
voda, valící se Zlínským krajem, způsobuje problémy lidem i záchranářům

Od 16.3.2005 na této stránce zveřejňujeme aktualizovaný přehled výjezdů a událostí řešených profesionálními jednotkami hasičů HZS Zlínského kraje v souvislosti s odtáváním sněhu, se záplavami, s čerpáním vody a další pomocí...

Hasiči jsou připraveni čelit problémům s vodou, a z tohoto důvodu si již několik dnů předem chystali potřebnou techniku a vybavení. Při událostech většího rozsahu jsou využívány jednotky sborů dobrovolných hasičů jednotlivých obcí v kraji.


Dne 22.3.2005 v 10:30 hod. byly ukončeny veškeré povodňové aktivity na tocích Zlínského kraje
tím končí i zpravodajství přinášené na této stránce


Povodňové hlášení ze sledovaných míst

datum čas

místo a tok

povodňová aktivita

stupeň
22.3.2005 10:30
07:00
Spytihněv - Morava
Kroměříž - Morava
není
není
0
0

Zásahy hasičů ve Zlínském kraji

21.3.2005

18:22 - Rožnov pod Radhoštěm - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm vyjela na pročištění ucpaných kanálů, kde hrozilo zaplavení obytného domu. Po pročištění vpustí se jednotka vrátila na základnu.

datum čas

místo a tok

povodňová aktivita

stupeň
20.3.2005 19:00
18:00
07:00
06:00
00:00
Spytihněv - Morava
Kroměříž - Morava
Fryšták - Fryštácký potok
Uherský Brod - Olšava
Kašava - Dřevnice
bdělost
bdělost
není

není
není
1
1
0
0
0

20.3.2005

12:37 - Uherský Brod - jednotka profesionálních i dobrovolných hasičů znovu vyjela do areálu Slováckých strojíren Uh. Brod, kde bylo znovu zahájeno čerpání vody při ohrožení rozvodny vysokého napětí. Na místo byla vyslána další posilující jednotka sboru dobrovolných hasičů z Těšova. Hasiči společně čerpali vodu až do večerních hodin. Na poli u areálu strojíren se vytvořila velká vodní laguna, která má vyšší hladinu než jsou pozemky strojíren. V dopoledním sluníčku došlo k roztátí zbytků sněhu na okolních svazích a voda se přes lagunu prosákla až k jedné z výrobních hal.

08:01 - Uherské Hradiště - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na čerpání vody v části Sady. Po příjezdu na místo začala jednotka s odčerpáváním vody ze zaplaveného sklepa rodinného domu.

01:30 - Uherský Brod - jednotka sboru dobrovolných hasičů ukončila práce a čerpání vody ve Slováckých strojírnách Uh. Brod.

datum čas

místo a tok

povodňová aktivita

stupeň
19.3.2005 22:30
14:30
11:00
10:00
10:00
08:00
06:30
03:30
00:00
Valašské Meziříčí - Rožnovská Bečva
Jarcová - Vsetínská Bečva
Vizovice - Lutoninka
Jarcová - Vsetínská Bečva
Uherský Brod - Olšava
Zlín - Dřevnice
Jarcová - Vsetínská Bečva
Kroměříž - Morava
Spytihněv - Morava
není
není
není
bdělost
bdělost
není
pohotovost
pohotovost
pohotovost
0
0
0
1
1
0
2
2
2

19.3.2005

 

18:37 - Uherský Brod - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu byla vyslána na čerpání vody v areálu Slováckých strojíren. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že před rozvodnou vysokého napětí, u jedné z výrobních hal, je až půl metru vody. Hasiči okamžitě začali s odčerpáváním vody k zamezení havárie na rozvodně.

Dalším průzkumem bylo zjištěno, že pod rozvodnou je sklepní prostor s kabeláží, který je zaplaven vodou do výše půl metru. Ve stěně sklepa je velká díra, kterou vydatně přitéká další voda. Hasiči nasadili plovoucí i ponorné čerpadlo a snažili se snížit hladinu vody. Přitékající voda si vyžádala nasazení další techniky a přivolání posilové jednotky sboru dobrovolných hasičů. Velitel zásahu nechal na místo přepravit pytle s pískem k vybudování hráze. Kolem haly se vytvořila velká laguna a bylo nutné zamezit průsaku vody k rozvodně elektřiny. Ředitel provozovny s výrobní halou, a několik jeho zaměstnanců, se aktivně zapojilo do řešení problému a účinně spolupracovali s hasiči. Hasiči na místě zasahovali až do 01:00 hod. dne 20.3.2005.

Dobrovolní hasiči pomáhají - Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí už od ranních hodin pomáhali s čerpáním vody na řadě míst Zlínska, Kroměřížska a Uherskohradišťska. Především jde o čerpání vody ze sklepů - Slavičín, Březová, Strání, Koryčany, Uherský Brod, Nivnice a Zlín-Štípa. V Brumově-Bylnici pak dobrovolní hasiči čerpali vodní lagunu z pole, která ohrožovala zaplavením několik domů.

13:22 - Horní Lapač - jednotka profesionálních hasičů z Holešova vyjela na čerpání vody ze sklepa rodinného domu. Na posílení čerpání byla vyslána také jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Horní Lapač. Po příjezdu hasiči nasadili čerpadla k vysátí vody z vinného sklepa. Sklep o délce 30 m, s hladinou vody 40 cm, budou hasiči čerpat několik hodin. Na místě zůstali dobrovolní hasiči a jednotka HZS se vrátila na základnu ve 14:20 hod.

10:34 - Blišice - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Koryčan vyjela na čerpání vody z domu. Voda byla vyčerpána a jednotka se vrátila v 11:30 na základnu.


hasiči nadále pomáhají občanům v odstraňování následků záplav... nebo provádí nejrůznější technické zásahy

10:09 - Zlín - jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela s jeřábem na vytažení kontejneru z přehrady ve Zlíně. Po vytažení kontejneru na břeh se jednotka vrátila na základnu. 

09:32 - Rožnov pod Radhoštěm - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm vyjela na čerpání vody ze sklepa rodinného domu. Hasiči nasadili kalové čerpadlo k odsátí vody. V 10:30 jednotka ukončila čerpání a vrátila se na základnu.

08:56 - Luhačovice - jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela na pomoc při zvedání stavidel na místní říčce. Stavidla se zablokovala a bylo nutné použít techniku hasičů k jejich uvolnění.

05:35 - Uherský Brod - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na technickou pomoc při čištění ucpané kanalizace k zabránění lokálních záplav. Po ukončení čištění se jednotka vracela na základnu, tam ale nedojela, protože byla vyslána na tragickou dopravní havárii u obce Nivnice.

02:14 - Komňa - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na čerpání vody ze sklepa domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepě je přes jeden metr vody. Hasiči nasadili čerpadla k odsátí vody. V 04:30 hod. bylo na místě zanecháno jedno čerpadlo a jednotka se vrátila na základnu.

00:14 - Nedašov - jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk vyjela na hlášenou událost zaplavení domu a místností vodou, která se valí přes zahradu do sklepů. V zaplavených sklepech začali hasiči okamžitě čerpat vodu. Společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů pročistili koryto místní říčky a vytvořili sněhové bariéry k zabránění pronikání další vody. Práce byly ukončeny až kolem 04:00 hod.

datum čas

místo a tok

povodňová aktivita

stupeň
18.3.2005 22:30
22:00
21:30
19:30
19:00
18:45
17:00
16:00
14:00
10:00
Otrokovice - Dřevnice
Uherský Brod - Olšava
Zlín - Dřevnice
Valašské Meziříčí - Rožnovská Bečva
Kroměříž - Morava
Fryšták - Fryštácký potok
Vizovice - Lutoninka
Spytihněv - Morava
Kašava - Dřevnice
Uherský Brod - Olšava
pohotovost
pohotovost
bdělost
bdělost
bdělost
bdělost
bdělost
bdělost
bdělost
bdělost
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1

18.3.2005

21:23 - Slavičín - jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína vyjela na uvolnění kanálové vpusti nad řadou rodinných domů. Ucpaný kanál nedokázal odvádět velký příval vody a hrozilo zaplavení řady domů. Jednotka uvolnila průtok a vrátila se na základnu ve 22:00 hod.

19:28 - Vidče - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm vyjela na čerpání zaplaveného sklepa rodinného domu. Voda byla rychle vyčerpána a zásah skončil v 19:55.

19:14 - Uherský Brod - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na hlášení o zaplavení kotelny domu. Po příjezdu začali hasiči okamžitě vodu čerpat. Po vyčerpání vody se jednotka ve 20:00 hod. vrátila na základnu.

19:09 - Valašské Meziříčí - jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí vyjela na čerpání zaplaveného sklepa novostavby. Hasiči okamžitě zahájili čerpání 0,5 m vody ze sklepů pomocí čerpadel. Voda byla vyčerpána a jednotka se vrátila na základnu ve 21:00 hod.

18:43 - Uherské Hradiště - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na řešení problémů zablokovaného průtoku řeky Moravy. Velký strom se zapřel o jeden z pilířů, blokuje průtok vody a zachytává naplaveniny. Hasiči pomocí háků strom uvolnili a zprůchodnili průtok.

18:31 - Luhačovice - jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na pomoc do Luhačovic, kde bylo nutné odřezat další stromy na ul. Ludkovská. Jednotka z Luhačovic stále čerpá vodu v Pozlovicích na jízdárně. Po prořezání stromů se hasiči vrátili na základnu do Zlína.

18:30 - Uherský Brod - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Těšova byla vyslána na plnění pytlů s pískem.

18:21 - Uherský Brod - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na hlášení o zablokování průtoku řeky Olšavy pod jedním z mostů. Pod mostem se zachytávalo velké množství větví a naplavenin, které hasiči postupně uvolňují. V 18:45 byl průtok uvolněn a jednotka se vrátila na základnu. Na místě situaci dále monitoruje hlídka městské policie.

17:56 - Blišice - jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany vyjela na čerpání vody z rodinného domu v obci. Voda zaplavila sklep, který hasiči vyčerpali a práce ukončili v 18:30 hod.

17:52 - Uherský Brod - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Uherského Brodu vyjela na pomoc před zaplavením jednoho z domů, kde také odčerpává vodu. Na místo je nutné přivézt pytle s pískem proti dalším průnikům vody.

17:08 - Lísky - jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan vyjela na zaplavení rodinného domu. Na místě bylo zjištěno zatopení sklepa a hasiči začali okamžitě s čerpáním vody. Pro zamezení vnikání další vody byla kolem domu prohloubena odvodňovací strouha. Strouha byla postupně prokopána do délky 30 m. Starosta obce sehnal náhradní čerpadla a jednotka ukončila činnost ve 20:00 hod.

16:45 - Lískovec - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Koryčan vyjela na sesuv půdy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vlivem tekoucí vody došlo k sesuvu zeminy v délce čtyř metrů, která se dostala na zahradu jednoho z domů.

16:23 - Hluk - jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hluku byla vyslána na čerpání vody ze zatopeného sklepa. Po přjezdu bylo zjištěno, že sklep je zcela zaplaven do výše 1,8 m. Pomocí dvou plovoucích a jednoho kalového čerpadla byla voda odstraněna.

16:12 - Lopeník - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na hlášení valící se vody obcí. Na místě bylo zjištěno, že tající voda z polí teče do městečka, kde se tvoří řeka a zaplavuje silnici. Technickým opatřením se hasiči snaží problém vyřešit. Po zásahu bylo místo předáno zástupcům obce a jednotka se vrátila na základnu.

15:29 - Pozlovice - jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela na čerpání vody z jízdárny v zaplavených stájích Policie ČR. Po příjezdu začali hasiči okamžitě vodu, dosahující výše asi 20 cm, odčerpávat. Voda se dostala i do další stáje, tentokrát soukromého majitele. Jednotka ukončila práce v 18:45 a vrátila se na základnu.

 16:16 - jednotka přerušila čerpání a odjela na akutní pomoc do Luhačovic na ul. Ludkovská, kde voda podemlela silnici a hrozil zde pád několika stromů. Hasiči stromy pořezali a v 17:00 hod. odjeli zpět do jízdárny policie k čerpání vody.

14:15 - Bystřice pod Hostýnem - jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem vyjela na zaplavení rodinného domu. Po příjezdu byl zjištěn zaplavený dům a okamžitě bylo zahájeno čerpání vody. V 15:10 bylo čerpání ukončeno a jednotka se vrátila na základnu.

14:04 - Rataje - jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na čerpání vody z rodinného domu. Hasiči zjistili zatopení sklepa do výše 0,5 m. Okamžitě zahájili čerpání vody. Ve 15:50 bylo ukončeno čerpání vody a jednotka se vrátila na základnu.

13:15 - Rokytnice - jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela na zaplavení dvoru rodinného domu. Hasiči na místě pročistili kanálové vpusti a došlo k okamžitému odtoku vody ze dvora domu. Jednotka se na základnu vrátila po půlhodině.

13:13 - Blišice - jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany vyjela na čerpání vody z rodinného domu v obci. Hasiči zjistili zatopení sklepa do výše 40 cm a okamžitě začali vodu odčerpávat. Čerpání bylo ukončeno v 16:30 hod.


Hasiči se v Mařaticích snaží rychle pročistit ucpanou vpusť místního potoka, který se vylil z břehů a zaplavil několik ulic

12:43 - Mařatice - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na řešení problémů s valící se vodou na rodinné domy a sídlo firmy Synot. Na místo je sjely také dobrovolné hasičské sbory, aby pomohly řešit složitou situaci s vylitím vody z místního potoka. Voda z okolních svahů Mařatic stékala do městečka, kde se po ucpání kanálů a vodních vpustí rozlila z místního potoka na silnice a do několika ulic. Zaplaveno bylo několik domů a sklepů. Průjezd po hlavní silnici přes Mařatice byl omezen vlivem protékající vody, nánosu bahna a naplavenin. Na uvolnění vpustí pracovala také těžká technika. Na místo přijelo také několik vozů se zásobou pytlů s pískem. Hlídky státní i městské policie regulovaly dopravu a omezily vjezd do postižených ulic. Hasiči postupně zasahovali s čerpadly v šesti rodinných domech, kde bylo potřeba naší pomoci.


Zaplaveno bylo několik ulic, kde lidé okamžitě po opadnutí vody začali uklízet nánosy bahna a naplavenin

11:31 - Zborovice - jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Zborovice zasahují na čerpání vody z rodinných domů v obci. Voda se valí z polí a bude nutné vykopat odvodňovací strouhy. Ve 14:45 hod. bylo ukončeno čerpání a místo bylo předáno k dohlídce místní jednotce dobrovolných hasičů.

11:27 - Vsetín - jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela s výškovou technikou na pomoc při odstranění hrozícího nebezpečí pádu ledu a sněhu ze střechy jednoho čtyřpatrového domu.

09:50 - Jestřebice - na místo čerpání vody z rodinného domu byla vyslána jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Koryna Kočany, která nasadila čerpadla k odsátí vody. Postupně přišly žádosti na další čerpání vody ze sklepů rodinných domů. Činnost byla ukončena ve 14:30 hod. s výsledkem odčerpání vody ze čtyř sklepů domů.


V Morkovicích došlo znovu k zaplavení několika sklepů s nutností nasazení plovoucích čerpadel

08:59 - Morkovice - jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan vyjela na pomoc při čerpání vody ze zaplaveného rodinného domu. Hasiči nasadili dvě kalová čerpadla k odsátí vody ze sklepů. Voda dosahuje asi jednoho metru výšky.

 09:40 - jednotka se přesunula do vedlejšího domu, kde také zahájila čerpání vody ze sklepů.

 10:10 - jednotka ukončila čerpání v domech a vrátila se na základnu.

08:15 - Rajnochovice - jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem vyjela na zaplavení rodinného domu. Hasiči čerpají vodu dosahující asi 15 cm nad podlahy suterénu se sklepy a garáží. Čerpání bylo ukončeno až v 11:15 hod., kdy si majitel nasadil na odsání vlastní čerpadlo a zbytky vody si odčerpá sám.

00:38 - Jaroslavice - jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na hlášenou událost stoupající vody u rodinného domku. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno značné množství vody, která ohrožuje zaplavením jeden z domů. V zahradách nad domem byla ucpaná vpusť místního potoka a hrozilo vylití vody z koryta. Hasiči vpusť pročistili a voda odtekla.


17.3.2005

21:22 - Zlín - jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na hlášenou událost zatopení garáží na Podlesí. Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že došlo k zatopení garáží z důvodu neodtékajících kanálových šachet. Byly odstraněny kanálové kryty a nasazena dvě kalová čerpadla na odsátí vody ze dvou šachet 2,5 m hlubokých, průměru 80 cm.

16:42 - Luhačovice - jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela na pomoc proti stoupající vodě z kanalizace u hotelu Palác. Hasiči pročistili kanálovou vpusť a voda odtekla přirozenou cestou. V 17:30 se vrátila jednotka na základnu.

16:40 - Bystřice pod Hostýnem - jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Bystřici pod Hostýnem vyjela na pomoc při čerpání vody ze sklepa rodinného domu. Po příjezdu bylo zjištěno, že si majitelka domu již vodu částečně odčerpala. Hasiči pomohli dokončit čerpání vody nasazením výkonného čerpadla. Voda byla odčerpána jak ze sklepa, tak i ze studny proti zpětnému vniknutí vody do domu. Po hodině čerpání stále do domu vnikala voda, a proto hasiči pokračovali v odsávání. V 18:15 hod. byl k dalšímu čerpání vyslán výjezd posilující jednotky sboru dobrovolných hasičů, který vystřídá profesionální hasiče.

15:42 - Rataje - jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na čerpání vody z rodinného domu. Po příjezdu začali hasiči čerpat vodu ze zaplavených sklepů. Pomocí dvou ponorných čerpadel je odsávána voda ze sklepů a kotelny. V 17:00 byl sklep vyčerpán a jednotka se vrátila na základnu.

15:42 - Staré Město - jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na čerpání vody ze zaplavené silnice hlavního výjezdu ze Starého Města na Brno, pod železničním mostem u vlakového nádraží. Podjezd je uzavřen a provoz je odkláněn policií. Po otevření kanálové vpusti voda odtekla a provoz byl obnoven v 16:15 hod.

14:38 - Morkovice - další zaplavený rodinný dům si vyžádal výjezd jednotky profesionálních hasičů ze stanice v Morkovicích-Slížanech. Hasiči odčerpávají vodu ze zaplaveného dvoru rodinného domu. Čerpání bylo ukončeno v 17:40 hod.

 15:40 - jednotka byla informována občany o zaplavení sklepů dalšího rodinného domu v Morkovicích. Zasahující hasiči se rozdělili a v zatopeném sklepě bylo okamžitě zahájeno odčerpávání vody.

 15:55 - jednotka znovu musela přerozdělit síly a prostředky k dalšímu čerpání vody z dalšího rodinného domu v Morkovicích.

 17:45 - hasiči ukončili čerpání vody ze sklepů rodinných domů v Morkovicích a postupně se vraceli na základnu.

14:24 - Spytihněv - jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na pomoc před zaplavením čerpací stanice a autobazaru. Stoupající voda hrozila vylitím na hlavní silniční tah I/55. Majitelé vyváželi z autobazaru vozidla před zaplavením. Hasiči pomocí háků uvolnili neprůchodné kanalizační vpusti ucpané trávou a naplaveninami. Po šestnácté hodině se jednotka vrátila na stanici.

12:42 - Želechovice nad Dřevnicí - jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na akutní pomoc proti hrozícímu pádu těžkého a zledovatělého sněhu ze střechy domu s obchodem. Nebezpečí bylo odstraněno a jednotka se vrátila na stanici.


čerpání vody na křižovatce u Kotojed, bagrování půdního zářezu a uvolnění vpusti u autosalonu v Kvítkovicích

12:26 - Kvítkovice - jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na pomoc proti valící se vodě k sídlu firmy Novatex. Valící se voda a nánosy ucpaly kanalizační propusť a hrozilo vylití laguny do nedalekého autosalonu. Hasiči včas uvolnili průtok a voda odtekla. Jednotka dobrovolných hasičů monitorovala situaci na více místech Kvítkovic, kde také hrozilo lokální zatopení silnic nebo vylití tvořících se lagun.


na řadě míst v kraji si lidé sami pomáhají s valící se vodou... Kvítkovice

12:14 - Kotojedy - vyslání posilujících jednotek na čerpání vody z křižovatky u obce.

12:04 - Kotojedy - čerpání vody ze silnic a křižovatky u obce. Na místě pracují kromě hasičů také tři bagry, které pokračují v prohlubování a zvětšování půdního zářezu na nedalekém poli. Kolem 13:00 hod. se situace dostává do normálu, je odčerpána podstatná část vody z křižovatky. Průjezd je motoristům ztížen nánosem bahna a naplavenin z polí.


voda z polí vytvořila v Morkovicích řeku valící se do domů... proražení zídky k rychlejšímu odtoku vody

11:52 - Morkovice - vyslání posilující zálohy kalových čerpadel z Kroměříže na pomoc proti valící se vodě do obce a především na zaplavující se náměstí.

11:48 - Morkovice - starosta obce požádal hasiče o kalová čerpadla na odsávání vody z ucpaného kanalizačního svodu na náměstí. Nasazená plovoucí čerpadla nestačí odebírat valící se vodu a hrozí zatopení sklepů v domech. Je nasazena dostupná technika z okolí. Na místo se přesunula jednotka ze zásahu ve Zdislavicích a zapojila se do odčerpávání vody z náměstí. Ve 13:50 bylo hlášeno pozvolné klesání hladiny v místním potoku a další voda už výrazně nepřitéká. I nadále však zůstávají některé domy zaplaveny a pokračuje se v odčerpávání.

V Morkovicích bylo zaplaveno nejméně šest domů, kam voda vnikla do vnitřních obytných prostor a byl nutný zásah hasičů. V některých místnostech dosahovala voda až do výše 40 cm nad podlahou. Hlavním problémem byla ucpaná kanalizační vpusť, která byla následně uvolněna až za pomoci traktoru. Voda se do obce valila z polí po cestě, přes zahrádky až do domů. V jednom rodinném domě jsme museli k odvrácení nebezpečí zaplavení prorazit zahradní zídku, aby voda co nejrychleji odtekla a nedostala se do sklepů. To se hasičům podařilo a byly tak uchráněny značné hodnoty občanů. Do několika domů byly rozdány, ve spolupráci s obcí, pytle s pískem, které se pokládaly do oken proti vniknutí vody.

11:19 - Zdislavice - jednotka profesionálních hasičů ze stanice Morkovice-Slížany vyjela do obce Zdislavice na čerpání vody z rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo nasazeno kalové a plovoucí čerpadlo k odsátí vody. Voda byla čerpána do 12:30 hod. kdy bylo místo zásahu předáno k dalšímu opatření místní jednotce dobrovolných hasičů. Jednotka profesionálních hasičů se přesunula v 13:15 do Morkovic k posílení čerpání vody ze sklepů rodinných domů.


16.3.2005


první zásahy hasičů... na řece Moravě u Napajedel a na zaplavené křižovatce u Kotojed

18:15 - Kotojedy -jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže znovu vyjížděla na pomoc při odstraňování následků zaplavené křižovatky u Kotojed. Jednotka sboru dobrovolných hasičů si vyžádala další pomoc k doplnění pohonných hmot do plovoucích čerpadel a dovozu osvětlení. Nadále probíhalo čerpání vody a její odklon pomocí zářezů do půdy. Všechny práce byly ukončeny krátce před 23:00 hod. Do celkového zásahu byla nasazena tři vozidla HZS Kroměříž a dvě vozidla SDH Kroměříž.

14:51 - Kotojedy - jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela na hlášenou událost zaplavení křižovatky u obce Kotojedy a hrozící zaplavení blízkých rodinných domů. Na pomoc byla povolána jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kroměříž. Hasiči společně nasadili několik plovoucích a kalových čerpadel a vodu odčerpali. Voda natekla do silnice z odtávajícího sněhu na nedalekých polích. Zásah profesionálních hasičů byl ukončen po dvou hodinách prací. Na tomto místě jde už o tradiční problém s odtokem vody, který není řešen po řadu let. Další dohled nad místem události byl přenechán členům SDH Kroměříž. O událost se na místě zajímali i zástupci obce.

08:52 - Spytihněv - jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na hlášení o možném znečištění řeky Moravy před jezem u obce Spytihněv. Po příjezdu na místo byl na řeku položen člun a proveden průzkum hladiny za účasti pracovníků odboru životního prostředí. Zjištěno bylo několik menších skvrn neznámé látky, která byla roztroušena v úzkém pruhu v délce asi 500 m. Minimální množství neznámé látky nebylo možné zachytit pomocí norných stěn. Látka se do vody dostala pravděpodobně při odtávání sněhu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail