hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.7.2005

 aktuality


Výcvik leteckých záchranářů hasičů s vrtulníkem nad vodní hladinou

Družstvo hasičů HZS Zlínského kraje se dnes 13.7.2005 účastnilo speciálního cvičení leteckých záchranářů s vrtulníkem nad vodní hladinou. Cvičení proběhlo za podpory a účasti vrtulníku Letecké pátrací a záchranné služby Armády ČR z Přerova nad rybníky v Tovačově.

Cvičení se účastnilo na deset specialistů hasičů záchranářů HZS Zlínského kraje ze Zlína a Kroměříže, kteří si během několikahodinové akce vyzkoušeli záchranné a evakuační práce nad vodní hladinou. Hasiči zkoušeli především záchranu osob z vody v podvěsu vrtulníku. Tato "záchranářská gymnastika" představovala slanění z vrtulníku do volně plovoucího člunu na vodní hladině a záchranu osoby z lodě. Nacvičoval se také výsadek záchranářů z nízko letícího vrtulníku přímo do vody apod.

Zvláštní pozornost a obdiv si, stejně jako v minulosti, zaslouží kvalitní práce vojenského pilota vrtulníku, který si musí poradit s tímto speciálním cvičením. Pilot musí pracovat s velkou přesností a se svým strojem musí účinně podporovat záchranáře.

Podobný výcvik specialistů hasičů probíhá několikrát ročně a je nezbytnou součástí přípravy na skutečné události a záchranné akce.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail