hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.9.2005

 aktuality


Den příhraniční spolupráce v Luhačovicích

Dne 23.9.2005 se v Luhačovicích uskutečnil Den příhraniční spolupráce, který reprezentoval Zlínský kraj, Trenčínský samosprávný kraj a Žilinský samosprávný kraj.

Tématem setkání byla příhraniční spolupráce mikroregionů, měst a místních samospráv, doprava a dopravní silniční propojení, ekonomická spolupráce v soukromém sektoru a lidské zdroje. Samostatným tématem byla také činnost složek integrovaného záchranného systému mezi hasičskými sbory a zdravotnickou službou na česko-slovenské hranici. Součástí setkání byl i podpis Dohody o vzájemné spolupráci na úrovni všech tří zastoupených krajů.

Pracovní sekce IZS byla vedena Odborem krizového řízení Krajského úřadu Zlínského kraje a jednotlivé instituce reprezentovali jejich nejvyšší představitelé. Za HZS Zlínského kraje ředitel plk. Ing. Mojmír Jurka, HaZZ v Trenčíně ředitel plk. Ing. Michal Jurdík, ZZS Zlínského kraje ředitel Ing. Miroslav Janečka a řada dalších významných hostů z hasičských sborů, zdravotnické služby a odborů krizového řízení jednotlivých krajů.

Pracovní setkání zdůraznilo nutnost vzájemné příhraniční spolupráce a pomoci při mimořádných událostech na společné státní hranici. Velký význam je kladen na spolupráci nejen v partnerských sborech, ale napříč všech složek integrovaného záchranného systému. Důležitá je také podpora ze strany krajů při předkládání přeshraničních projektů složek IZS v rámci programu INTERREG IIIA a vytvoření podmínek v příslušných plánovacích dokumentech.

Vhodnou cestou k funkční spolupráci jsou vzájemné smlouvy o spolupráci, které řeší řadu provozních problémů spojených s výjezdem na pomoc v příhraniční oblasti partnerského kraje. HZS Zlínského kraje a HaZZ v Trenčíně mají takovou smlouvu už od loňského roku.
   

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail