hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.12.2005

 aktuality


Cvičení hasičů při úniku nebezpečné látky z cisterny v Lípě

Dne 1.12.2005 v 09:20 hod. bylo na lince tísňového volání 112 přijato hlášení o úniku nebezpečných látek z cisterny v obci Lípa. Jeden ze zaměstnanců přečerpávacího a skladovacího podniku oznámil poškození železniční cisterny v areálu jejich firmy.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu soukromé firmy došlo k poškození železniční cisterny na přečerpávací stanici a úniku olejů.

Zasahující jednotka hasičů v dýchacích přístrojích nejdříve odchytávala unikající olej do sběrných nádob a následně byla poškozená cisterna utěsněna pneumatickou ucpávkou. Zachycené oleje byly přečerpávány podtlakovým čerpadlem do dalších sběrných nádob v bezpečné zóně od místa havárie. Celé cvičení trvalo asi jednu hodinu.

Hlavním cílem taktického cvičení byla likvidace následků úniku nebezpečné látky s možností vzniku požáru ve skladovacím přečerpávacím a distribučním areálu společnosti v obci Lípa.

Při zásahu se kladl důraz na prohloubení znalostí a rozhodovacích schopností velitele jednotky u zásahů s nebezpečnými látkami, stejně jako na praktické provedení likvidace úniku nebezpečné látky v závislosti na možném ohrožení životů osob a ohrožení životního prostředí.

Součástí cvičení bylo i seznámení jednotky s objektem určeným k uskladnění a distribuci nebezpečných látek. Prověřovala se dostupnost technických prostředků i spolupráce s Krajským operačním a informačním střediskem HZS Zlínského kraje.

Od příjezdu hasičů na místo byl sledován čas a vhodnost zvolených opatření k zamezení dalšího úniku nebezpečných látek. Odborní pozorovatelé cvičení mohli po skončení akce konstatovat, že v případě skutečné havárie by hasiči dokázali zastavit unikající látky z narušené cisterny do patnácti minut od příjezdu na místo. Zjištěné nedostatky se budou dále rozebírat při analýze zásahu a budou sloužit pro poučení ostatním zasahujícím jednotkám.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail