hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.6.2006

 aktuality


Průzkum veřejného mínění pro hasiče ve Zlíně

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje spolupracuje již třetím rokem se Základní školou na ul. Kvítková ve Zlíně. V rámci předmětu statistika pro nás žáci devátých tříd každoročně provádí rychlý a jednoduchý průzkum veřejného mínění.

Průzkum je zaměřen na znalosti tísňového volání, linku 112 a činnost integrovaného záchranného systému. Veřejnost je žáky oslovena s pěti jednoduchými otázkami, které jsou součástí připraveného dotazníku.

1. Jaké telefonní číslo budete volat v případě, že budete potřebovat pomoc hasičů?
2. Jaké je jednotné telefonní číslo tísňového volání z mobilního telefonu, které platí v EU?
3. Víte jaké služby poskytují hasiči a při jakých událostech pomáhají občanům?
4. Víte, co znamení zkratka IZS?
5. Víte, které složky jsou součástmi integrovaného záchranného systému?

Na konci května bylo v centru Zlína osloveno 1255 občanů všech věkových kategorií. Z jednotlivých výsledků je zřetelné, že lidé si nepamatují adresně jednotlivá národní čísla tísňových volání, z nichž si nejvíce pletou čísla 150 a 155. Přes šedesát procent lidí se umí dovolat pomoci hasičů přes tísňové nebo pevné telefonní linky. O tísňové lince 112 ví  necelá polovina dotázaných. Hasičský záchranný sbor má veřejnost stále nejvíce spojen s hašením požárů, a to i přesto, že z celkového počtu zásahů tvoří požáry jen jednu čtvrtinu.

Z posledních tří let tak můžeme porovnávat zajímavá data, která nám žáci zjišťují. Po našich preventivních i mediálních aktivitách nám vzrůstá povědomí u veřejnosti o tísňové lince 112, lidé ví více o integrovaném záchranném systému, dokáží si v něm představit jeho konkrétní složky a jednotlivé činnosti.

Jak už to u podobných průzkumů bývá, tak i zde se studenti setkali i s několika kuriózními a úsměvnými odpověďmi. Mezi nimi se studenti od veřejnosti např. dověděli, že IZS je izolovaný zástupce státu, nějaká pojišťovna, druh instantního kafe nebo informační zákonná služba.

I touto cestou studentům devátých tříd ZŠ na ul. Kvítková ve Zlíně děkujeme. Jejich prezentace z průzkumu je - zde.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail