hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.6.2006

 aktuality


Ukázka zásahu složek IZS při výskytu mimořádně nebezpečné nákazy a nemoci
v rámci IX. ročníku Mezinárodní konference medicíny katastrof se prezentovaly složky záchranářů

Dne 20.6.2006 se uskutečnila ve Zlíně společná ukázka krajské hygieny a složek integrovaného záchranného systému při podezření na výskyt nebezpečné infekční choroby.

V rámci pořádání IX. ročníku Mezinárodní konference medicíny katastrof, tradičního setkání odborníků na řešení mimořádných událostí, byla naplánována pro účastníky ukázka práce složek IZS Zlínského kraje při podezření na výskyt nemoci EBOLA.

Ukázka se opírala o připravený scénář, ve kterém se mladá dívka vrátila z dovolené v Africe. S bolestí a horečkou navštívila svého obvodního lékaře, který ji vyslechl a zjistil důležité informace o pobytu v rizikové oblasti. Pojal podezření na nakažení nebezpečnou chorobou a ihned rozjel systém bezpečnostních opatření a nutných hlášení.

Dívce byla nasazena rouška, stejně jako osobám v čekárně ordinace a personálu. Byla informována Krajská hygienická stanice Zlín, která vyslala své odborníky na posouzení podezření.

Po příjezdu hygieniků ve speciálních ochranných oblecích s filtračním a respiračním přístrojem Jupiter byla dívka prohlédnuta. Podezření na nakažení Ebolou bylo potvrzeno, a proto byl informován integrovaný záchranný systém.

Na místo se postupně sjeli profesionální hasiči a záchranáři, zdravotníci a policisté. Celá ordinace i okolní prostory byly uzavřeny a záchranáři se převlékli do ochranných obleků. Lékař a zdravotníci uložili nakaženou dívku do speciálního uzavřeného bioboxu, ve kterém byla nakažená osoba izolována od okolí. Hasiči připravili systém dekontaminace a začala očista všech dotčených osob a záchranářů.

Po dekontaminaci byla dívka transportována sanitním vozem na specializované pracoviště nemocnice, kde byla uložena v nově prezentovaném přetlakovém stanu. Tento stan slouží pro léčbu a ochranu osob s mimořádně nebezpečným onemocněním.

Ukázky se účastnili i hasiči HZS Jihomoravského kraje, kteří předvedli speciální dekontaminační pracoviště a mobilní kontejner pro nouzové přežití.

pro odborníky:

Při prezentaci se jednalo o ukázku a nikoliv o cvičení. Cílem bylo prezentovat schopnost hygieniků a záchranářů poradit si s podezřením na mimořádně závažné onemocnění nebo ohrožení závažnou chorobou. Po celou dobu ukázky probíhala dokumentace, která je předmětem dalších rozborů na probíhající konferenci medicíny katastrof.

z praxe:

Ve Zlínském kraji se prozatím nikdy neuskutečnilo speciální cvičení složek IZS Zlínského kraje, které by bylo takto tématicky zaměřeno. Rozvoj turistiky našich občanů v zahraničí, a jejich návštěvy rizikových oblastí, povedou v budoucnu i k plánování velkých cvičení podobného charakteru.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail