hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.6.2006

 aktuality


Noční bouřky způsobily lokální záplavy na Kroměřížsku

Noční bouřka a vydatný nárazový déšť způsobily problémy na řadě míst ve Zlínském kraji. Nejvíce byla postižena oblast v okolí města Kroměříž.

Od 03:44 hod. začali dobrovolní i profesionální hasiči vyjíždět na žádosti čerpání vody ze zaplavených sklepů a obytných částí rodinných domů v obcích Zlobice, Bojanovice, Měrůtky, Lutopecny, Rataje a Postoupky. Problémy po deštích měly i další obce v regionu.

Silná průtrž mračen začala v noci splavovat nánosy bahna z polí na západ od Kroměříže. Voda s bahnem zaplavila několik komunikací a na jejich úklid museli hasiči použít své cisterny nebo proudnice. Věžecký potok nestačil odvádět rychle se valící proud vody, který byl silně podporován splavující se vodou z okolních polí.

Postoupky

Rychle se zvedající hladina potoka, naplaveniny ze stromů a polí, ucpané průtoky kanalizace i mostků, to byl hlavní noční problém v obci Postoupky. Během velmi krátké doby došlo k vylití potoka a zaplavení asi tří desítek rodinných domů i zahrad. Zaplavena byla řada hospodářských stavení v obci, ale i část chatové a zahrádkářské oblasti. V některým místech proudila přes domy doslova divoká řeka. Lidé se v noci budili a snažili se zachránit sebe, děti a nejnutnější věci.

Po příjezdu profesionálních hasičů z Kroměříže provedl velitel zásahu průzkum celé oblasti nejen z důvodu zjištění celkového rozsahu, ale hlavně pro případnou evakuaci seniorů, nemocných, invalidů nebo domácích zvířat. Obyvatelé však celou situaci zvládali sami vlastními silami a pomoc prozatím nepotřebovali. Podle dostupných informací nebyl prozatím ani nikdo zraněn. Do rizikové oblasti bylo ráno přivezeno několik desítek tandemových pytlů s pískem, kterými si obyvatelé chránili své domovy.

Po aktivaci povodňové komise bylo nařízeno snížení hladiny řeky Moravy o jeden metr. To přineslo velmi rychlý odtok vody nejen z přítoků, ale také ze zaplavené oblasti. V 06:30 hod. již začala voda výrazně klesat i v obytných částech a během dvou hodin klesla o třicet centimetrů.

Lidé se dali do hromadného uklízení a odstraňování následků po povodni. Bylo zaplaveno mnoho sklepů rodinných domů, ale také obytných místností. Několik majitelů nestačilo např. vyjet se svým vozem z garáže pod úrovní silnice a veškerý majetek tak zůstal pod vodou.

Voda podemlela i část břehu u hlavního silničního tahu I/47 z Kroměříže na Brno, což mělo za následek stržení krajnice. Na místě byla hlídka členů sboru dobrovolných hasičů, která se snažila upozorňovat především řidiče nákladní dopravy na nebezpečí u krajnice. Strážníci Městské policie Kroměříž měli zajistit další vyznačení tohoto místa.

Kolem 10:00 hod. voda v Postoupkách výrazně klesla a hasiči mohli na několika místech začít s čerpáním vody. Čerpání vody bude pokračovat nejméně celý dnešní den a na některých místech může pokračovat i zítra.

aktualizováno

Čerpání vody ze sklepů pokračuje v řadě rodinných domů. Jde především o čerpání vody ze sklepů a obytných místností. HZS Zlínského kraje poslal ze Zlína do Postoupek šest vysoušečů zdiva, a také speciální protipovodňový kontejner ze stanice Valašské Meziříčí.

Čerpání bylo ukončeno kolem 22:00 hod., čímž se podařilo zvládnou všechny hlavní úkoly spojené s přívalem vody. Protipovodňový kontejner odjel zpět na svou základnu ve 23:30 hod. Všem postiženým rodinám se podařilo uklidit své domy do noci, což byl výrazný pozitivní psychologický faktor.

Dne 1.7.2006 v 07:40 hod. vyjížděli profesionální i dobrovolní hasičů z Kroměříže na pomoc při čerpání vody v Postoupkách. Hasiči během dopoledne vyčerpali vodu celkem ze šesti sklepů rodinných domů. Jednalo se o poslední výjezd a dokončení čerpání vody, čímž byla veškerá činnost hasičů ukončena.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail