hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.8.2006

 aktuality


Cvičení hasičů při úniku amoniaku v Bystřici pod Hostýnem

Dne 15.8.2006 v 09:33 hod. bylo vyhlášeno cvičení na únik chemické látky v Bystřici pod Hostýnem.

Námětem cvičení byl únik amoniaku z chladicího systému kompresorovny objektu mlékárny v Bystřici pod Hostýnem.

Do cvičení byly zapojeny dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova. Cílem cvičení bylo prověřit schopnosti hasičů při zásahu a likvidaci úniku nebezpečné chemické látky, spolupráce se zaměstnanci podniku, prověření velení při tomto druhu zásahu, ale také seznámení se s objektem mlékárny. Kromě hasičů se do cvičení zapojila i hlídka státní a Městské policie Bystřice pod Hostýnem, zdravotnická záchranná služba, místní odbor životního prostředí a havarijní komise podniku mlékárny.

Při údržbě kompresoru systému chlazení došlo k poruše těsnosti a úniku amoniaku (NH3) v množství asi 10 kg . Uniklé množství chemické látky bylo ve značné části zachyceno do havarijní jímky v kompresorovně. V kapalném stavu nehrozil únik do veřejné kanalizace, ale vzhledem k počasí docházelo k intenzivnímu odparu.

Pracovník údržby se nadýchal výparů a upadl do bezvědomí. Poruchu zaznamenala čidla v kompresorovně a byl vyhlášen elektronický poplach. Službukonající vrátný ohlásil havárii na tísňovou linku 112 a byla svolána havarijní komise provozu mlékárny.

Jednotky hasičů nejdříve měřily koncentrace uniklého plynu a vytyčení nebezpečné zóny. Hasiči ve speciálních protichemických oblecích zachránili pracovníka z kompresorovny a uzavřeli ventily rozvodů amoniaku. Poté hasiči začali vodou srážet uniklý plyn z kompresorovny a po celkovém zásahu byla provedena dekontaminace zasahujících hasičů.

Po skončení cvičení byla akce předběžně vyhodnocena. Získané poznatky budou sloužit pro další výcvik a zdokonalení podobných zásahů při likvidaci nebezpečné chemické látky.

charakteristika látky: Amoniak NH3 je za normálních podmínek bezbarvý plyn pronikavého charakteristického zápachu s dráždivými a dusivými účinky. Amoniak je z hlediska ohrožení zdraví jedovatý a žíravý (leptavý), může způsobit vážné dočasné nebo trvalé zranění. Nejnižší koncentrace kdy je člověkem vnímána přítomnost amoniaku je 0,7 až 55 ppm. Při vyšších koncentracích dráždí ke kašli a k slzení, je toxický až při koncentracích několika tisíc ppm. Maximální koncentrace amoniaku v ovzduší, která u zdravé mužské populace při maximální expozici 30 minut nevyvolá ireverzibilní zdravotní změny nebo smrt (IDLH) je 300 ppm (starší hodnota 500 ppm). Okamžitá smrtelná krátkodobá expozice při koncentracích 5000 - 10000 ppm. Amoniak reaguje s vlhkostí na sliznatých tkáních (oči, kůže a dýchací ústrojí) za vzniku hydroxidu, který působí jako žíravina. Závažnost zranění závisí na koncentraci a trvání expozice. Teplota varu je -33,4 °C. Nebezpečí vznícení za vyšších teplot (teplota zápalnosti 650 °C). Výbušná koncentrace amoniaku ve vzduchu je 16% až 27% objemových. Amoniak je lehce rozpustný ve vodě. Konverzní faktor amoniaku: 1 ppm = 0,72 mg.m-3; 1 mg.m-3 = 1,38 ppm pro 25oC.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail