hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.8.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii kamionu do řeky u Dolní Bečvy
velmi náročné vyprošťování a další nutné zásahy hasičů

Dne 31.8.2006 v 05:43 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního auta u obce Dolní Bečva.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, speciálním protichemickým vozem a přepravním autem pro mužstvo. Jednotku posílilo družstvo dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm s rychlým zásahovým autem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Dolní Bečva došlo k havárii kamionu zn. Scania s návěsem do řeky Bečvy.

Při jízdě od státní hranice do Rožnova pod Radhoštěm havaroval řidič ze Slovenska mimo silnici a do řeky. Sám řidič uvedl, že dostal smyk, vozidlo se stalo neovladatelné, přejel do protisměru, prorazil ochranné zábradlí a tahačem se zarazil do stromů na břehu řeky. Těžký převážený náklad plechů v rolích zapůsobil na návěs, který se celý otočil do protisměru, vyplenil asi dvacet metrů stromů u cesty a celá souprava havarovala do řeky. Část návěsu zůstala nad břehem opřená o stromy. Náklad čtyř velkých rolí se vysypal do řeky, a společně se stromy, vytvořil ve vodě překážku.

Při havárii řidič neutrpěl žádné zranění, sám vystoupil z převrácené kabiny a přivolal pomoc. Na místo se začali postupně sjíždět záchranáři a potřebná technika.

Hasiči nejdříve z tahače přečerpali pohonné hmoty, čímž zabránili případnému ekologickému znečištění řeky. Na místo musel být povolán speciální těžkotonážní jeřáb soukromé firmy, který přijel krátce před devátou hodinou.

Silný déšť přinesl další komplikace. Začala výrazně stoupat hladina řeky a bylo nutné rychle jednat. Hrázný z přehrady Horní Bečva hlásil, že odpouští vodu kvůli vysokému přítoku do přehrady, který u něj dosahuje hranice II. stupně povodňové aktivity. Po dobu samotného vyprošťování však hráz zastavil a umožnil záchranářům asi půlhodinovou prodlevu pro samotné záchranářské práce.

Kamion byl uchycen do řetězů a začalo jeho vytahování. Už při prvním pokusu se však ukázalo, že stromy pod návěsem nevydrží nápor vyprošťování a hrozil pád celého návěsu do vody. Oporu vytvořilo jedno ze zásahových aut hasičů, na které byla ocelovým lanem navázána zadní náprava návěsu. Druhý pokus už byl úspěšný a celá nákladní souprava byla vytažena z vody. Samotné vyprošťování trvalo asi jednu hodinu.

Kamion byl položen na silnici a odtažen ke kraji vozovky. Po celou dobu zásahu byla vozovka na hlavním silničním tahu uzavřena a tvořily se dlouhé kolony. Hasiči začali s vytahováním pokácených stromů z vody, které představovaly další možné ohrožení mostních pilířů a jezů při jejich splavení.

Voda začala přepadat přes hráz a znovu se začala zvedat hladina vody. Snaha o vytažení rolí s plechem představovala v tu chvíli příliš velké riziko pro záchranáře, a proto byla tato operace odložena až na další dny a pokles vody.

V tento moment přišlo hlášení o velmi těžké dopravní nehodě na dalším z hlavních tahů z Rožnova pod Radhoštěm. Profesionální hasiči okamžitě vyrazili k vyprošťování zraněných. Více v samostatné zprávě - zde.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail