hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.9.2006

 aktuality


Pomoc hasičů sousedních krajů a letecké hasičské služby u Krhové
požár hrabanky v nepřístupném lesním terénu

Dne 30.9.2006 v 17:05 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při likvidaci požáru na krajské hranici u Krhové.

Krajské operační středisko HZS Zlínského kraje bylo požádáno o spolupráci při likvidaci lesního požáru na hranicích Zlínského kraje mezi obcí Krhová (ZLK) a Hodslavice (SMK).

Na místo dříve vyjela jednotka profesionálních hasičů z okresu Nový Jičín, která se nemohla dostat na místo lesního požáru v nepřístupném terénu společné krajské hranice. Hasiči proto požádali o spolupráci své kolegy ze Zlínského kraje.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým vozem Jeep a s cisternami. Hasiči se nemohli přes těžký terén dostat až k místu požáru, a proto velitel zásahu informoval operačního důstojníka, že lesem projel jen Jeep, který však nemá dostatečnou zásobu vody na uhašení požáru.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje proto okamžitě v 17:30 hod. povolal na pomoc leteckou hasičskou službu z Holešova, a vyslal také jednotku profesionálních hasičů z Holešova na letiště k doplňování letadla vodou. Po natankování letadla vzlétl pilot k uhašení požáru v lese.

Kolem 17:45 hod. se hasičům s cisternami podařilo přece jen najít jednu průjezdnou cestu lesem a těžkým terénem se nakonec dostali až k místu požáru. Rozšiřující se požár hrabanky a stromových kořenů byl postupně uhašen. Přes řídící věž letového provozu byl pilot letecké hasičské služby vrácen v 18:10 hod. zpět na základnu v Holešově. Hasiči několikrát a důkladně zavodnili místo požáru proti jeho případnému obnovení v kořenech stromů. Celý zásah byl ukončen až po 19. hodině.

Přestože se nejednalo o nijak velký lesní požár, tak praxe znovu ukázala, že stále v našem regionu existují místa, kam má i speciální hasičská technika problémy s dojezdem. Z těchto důvodů je letošní obnovení letecké hasičské služby důležitým faktorem ovlivňujícím požáry v našich lesích a k ochraně přírody i majetku.


ilustrační foto

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail