hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.11.2006

 aktuality


Hasiči lezci cvičili na silážních věžích v Kašavě
cvičení ztížila vytrvalá průtrž mračen

Dne 9.11.2006 bylo vyhlášeno cvičení pro lezecké družstvo profesionálních hasičů ze Zlína.

Cílem cvičení se tentokrát stala baterie silážních věží v obci Kašava. Na cvičení přijelo deset lezců specialistů ze zlínské stanice, kteří se celoročně připravují na zásahy ve výškách a v hloubkách. Za pomoci lanové techniky nacvičovali společný zásah při záchraně osob ze silážních věží.

Cvičení doprovázel vytrvalý déšť, který ztížil podmínky cvičení záchrany i práci ve výškách. Hladký povrch věží byl velmi kluzký, stejně jako kovové plošiny po obvodech pláště. Záchrana zraněné osoby, vzájemné jištění i pracovní a záchranářské postupy tak musely být precizní. Zásady bezpečnosti byly na prvním místě.

Kromě standardních lezeckých technik si hasiči vyzkoušeli i výtahové spouštění osob na jednom laně a za pomoci vlastní váhy. Zkoušeli i různé techniky zdolávání silážních věží a různé techniky osobního jištění.

Po cvičení na věžích se hasiči přesunuli do lesa u Tesáku, kde trénovali záchranu osob z vysokých stromů.

Podobná cvičení jsou plánována v průběhu celého roku, protože tito specialisté zasahují celoročně i v nejnáročnějších klimatických a terénních podmínkách. Další cvičení je naplánováno společně s vrtulníkem a dobrovolnými záchranáři z Tesáku. Blížící se zimní sezóna nemůže záchranáře zaskočit a lezci musí být připraveni zvládat i velmi náročné akce.

Pečlivá příprava na zimu je rozhodující v okamžicích skutečných záchran lidských životů, jako tomu bylo i v loňské sezóně u záchran lyžařů a pohřešovaných osob.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail