hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.11.2006

 aktuality


Cvičení dobrovolných hasičů v Jablůnce na Vsetínsku
výbuch plynu a požár prověřil pět jednotek hasičů


V Jablůnce na staveništi vybuchl plyn a hoří…. Takový byl námět cvičení, které ve čtvrtek 16.listopadu zorganizovali dobrovolní hasiči v Jablůnce. Na tísňovou linku 112 byl po půl čtvrté odpoledne ohlášen výbuch plynu a požár. Sirény v obcích Jablůnka, Ratiboř, Pržno, Hošťálková a Kateřinice se rozezněly.

Na místo neštěstí v krátké době vyrazily hasičské sbory ze všech těchto obcí. Při příjezdu na místo se hasiči dozvěděli od hlídače stavby, že v budově ze které stoupal dým a ozývaly se rány se nachází hned několik dělníků. Velitel zásahu ihned vyslal do budovy hasiče v dýchacích přístrojích a s hadicemi, aby po těchto dělnících, jejichž přesný počet nikdo neznal, pátrali. Situaci ztížila informace, že by se v budově mělo nacházet také několik tlakových láhví s propan-butanem. Tato informace se k úlevě zasahujících hasičů ukázala jako nepravdivá. Po několika minutách začali hasiči vyvádět a vynášet zaprášené a zakrvácené oběti neštěstí, předávali je k ošetření svým kolegům, a hned se zase vraceli do zakouřené budovy pro další. Některé z obětí museli hasiči snést či svést až ze 2. patra po schodišti.

Všechny oběti neštěstí byly od příjezdu první jednotky nalezeny a ošetřeny do 20 minut. Celá akce trvala hasičům něco málo přes hodinu, zúčastnilo se jí 31 hasičů a 7 figurantů. Toto cvičení splnilo všechny cíle na které bylo zaměřeno a dokázalo, že dobrovolní hasiči ze zúčastněných obcí jsou schopni rychle zasáhnout kdekoliv jsou potřeba.

Poděkování patří všem zúčastněným a OÚ v Jablůnce za poskytnutí těchto prostor k provedení cvičení.

Jan Matoušek
preventista SDH Jablůnka

SDH Pržno

AVIA A-30, PS 12

1+8

SDH Jablůnka

Liaz L-101 CAS 24

1+6 + členská základna

SDH Ratiboř

Liaz RTHP CAS 25

1+7

SDH Kateřince

Liaz RTHP CAS 25

1+7

SDH Hošťálková

Liaz RTHP CAS 25

1+7

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail