hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.11.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár přízemního bytu v obci Hulín
evakuace obyvatel, vyvádění v dýchacích maskách, několik zraněných a ošetřovaných po nadýchání kouře
jedenáctiletá dívka skončila v nemocnici, jeden proškolený hasič poskytoval psychologickou pomoc

Dne 23.11.2006 v 17:39 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Hulíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hulína a jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Pilana Hulín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místního hřiště došlo k rozsáhlému požáru bytu činžovního domu.

Už při příjezdu hasičů byly vidět velké plameny šlehající z bytu v prvním podlaží. Plameny dosahovaly až k oknům horního patra, přičemž došlo k poškození plastových rámů. Šestibytový dvoupodlažní dům byl celý zakouřený a hasiči do něj museli proniknout v dýchacích přístrojích. V domě bydlí třináct osob, a to včetně dětí.

V nulové viditelnosti zcela zakouřených chodeb se hasiči po hmatu dostali k jednotlivým dveřím bytů. Byty byly otevřeny, prohledány a nalezení obyvatelé byli postupně vyváděni v dýchacích maskách ven. Jedna žena z horního patra musela svůj byt opustit oknem po nastavovacím žebříku hasičů. Několik obyvatel stačilo samo včas z domu utéct ještě před rozšířením požáru. Zbylých asi šest osob zachránili až hasiči.

Lidé z bytů se shromáždili před domem a čekali na bezpečné vyvádění dalších nájemníků. Jednalo se především o osoby středního a staršího věku, které během požáru utrpěly lehký šok. Do samotné záchrany se lidé z horních bytů zdržovali u oken na odvrácené straně požáru, kde byl zajištěn čerstvý vzduch. Se zvládnutím jejich starostí a traumat pomáhal jeden ze zasahujících hasičů, který je vyškolen jako pomocník v poskytování posttraumatické intervenční péče.

Když se hasičům podařilo zachránit zbylé osoby z domu, a bezpečně je vyvést v dýchacích maskách, tak se jich ujal starosta obce. Ten jim okamžitě zajistil náhradní přespání v ubytovně místního sportovního areálu, které je hned naproti jejich domu. Lidé tak nebyli příliš odtrženi od svého domova a pocit blízkosti jim psychicky pomáhal.

Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby na místě prohlédl celkem pět osob po nadýchání nebezpečných zplodin hoření. Jedenáctiletá dívka z hořícího bytu byla odvezena do nemocnice k hospitalizaci, protože už dříve trpěla na plicní obtíže a kouř mohl její stav ještě zhoršit. Všichni ostatní zůstali po ošetření na místě, včetně jedné dospělé ženy, která tak učinila na základě vlastního rozhodnutí a proti vůli lékaře.

Mezitím už hasiči plně bojovali s plameny uvnitř bytu. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár postupně lokalizován a uhašen. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších bytů v domě. Požár zničil především obývací pokoj, který hasiči postupně vyklízeli a ohořelé věci vyhazovali oknem před dům. Částečně hořící vybavení pokoje bylo dále venku dohašováno dobrovolnými hasiči. Celý dům museli hasiči postupně odvětrat přetlakovou ventilací. Všechny hasební a likvidační práce byly ukončeny ve 21:30 hod.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru předběžně ohledáno. Požár vznikl v pokoji, který byl také celý zničen, a rozšiřoval se i do dalších místností. Kouř poškodil další místnosti i ostatní byty. Předběžně odhadované škody byly vyčísleny na 300 tis. Kč, ale mohou být i vyšší. Příčina vzniku požáru zatím nebyla zjištěna a je nadále v šetření.

Podle získaných informací byla v době vzniku požáru v bytě sama jedenáctiletá dívka, která se koupala ve vaně. Když ucítila kouř, tak vyšla z koupelny, spatřila požár a okamžitě vyběhla před dům za svou matkou. Společně se do bytu vrátily a snažily se požár uhasit. Jejich snaha však byla marná a požár se začal nebezpečně šířit. Společně z bytu utekly před dům a zavolaly na pomoc hasiče.

Neobyvatelný dům musela po celou noc hlídat policie před případným rabováním. Dům byl odpojen od elektřiny i plynu. Dohlídku nad místem požáru zajistili dobrovolní hasiči.

aktualizováno

Dne 24.11.2006 si znovu vyšetřovatel důkladně prohlédl místo požáru a dokončil výslechy svědků. Podle předběžných závěrů předpokládáme, že požár vznikl po technické závadě na některém z elektrických zařízení v pokoji. Pravděpodobně šlo o závadu na televizoru, ale toto podezření není zatím potvrzeno. Vyšetřovatel i nadále zkoumá jiné možné příčiny vzniku požáru. Případ je tak stále v šetření.

Dne 24.11.2006 na místo požáru přijeli také zástupci psychosociálního intervenčního týmu (PIT), kteří nabídli svou pomoc postiženým lidem. Těm pomáhali zvládnout náročnou situaci a důležité kroky pro rychlý návrat do svých bytů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail