hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.12.2006

 aktuality


Hasiči a vojáci společně cvičili při záchraně z vody u Topolné
hasiči záchranáři prověřovali nové obleky při seskoku z vrtulníku
cvičení bylo ztíženo deštěm a chladem

Dne 5.12.2006 se uskutečnilo plánované cvičení hasičů a vojáků při záchraně osob z vody v jezeře u Topolné.

Na místo cvičení se sjelo deset hasičů lezců ze Zlína, včetně psycholožky HZS Zlínského kraje a skupinu doplnili i vojenští záchranáři. Cílem cvičení bylo zvládnout záchranu osob za podpory vrtulníku SAR týmu Armády ČR, včetně výsadku do vody, vytažení na palubu nebo transport v podvěsu stroje.

Hasiči speciálně cvičili s novými suchými obleky do vody, které si zatím prověřili pouze při záchraně ze člunu a břehu. Novým úkolem bylo zvládnout záchranu i po seskoku do vody z vrtulníku, stejně jako další záchranářské práce a pohyb v tomto novém oblečení.

Hasiči přivezli k jezeru také motorový člun, který sloužil nejen jako jištění při cvičení záchranářů ve vodě, ale také jako další prostředek pro nácvik spolupráce s leteckými záchranáři.

Hasiči a vojáci se postupně střídali ve skupinkách a cvičili stanovené úkoly. Důležité bylo zvládnout nejen správnou techniku seskoku, ale i dostat se k zachraňovanému co nejrychleji, bezpečně ho zafixovat a přivolat vrtulník pomocí signálů. Všichni účastníci si opakovaně vyzkoušeli jak pozici zachránce, tak i zachraňovaného.

Přestože bylo cvičení ztíženo deštěm a nízkou oblačností, tak všichni záchranáři oceňovali zkušenosti a dovednosti armádního pilota stroje Sokol W3A ze SAR týmu z Bochoře u Přerova. Pilot dokázal manévrovat až s neuvěřitelnou přesností a s citem pro záchrannou operaci. Dokázal nalétávat nad vodní hladinu a precizně udržovat kontakt pro akci ve vodě. Díky dovednostem celé posádky bylo cvičení pro záchranáře bezpečné a nikdo při něm nebyl zraněn.

Hasiči také ocenili nové suché obleky do vody, které v praxi prokázaly svou odolnost a vhodnost pro tento druh pracovního využití. Obleky nabízejí nesrovnatelný komfort i funkčnost a stávají se tak významným pomocníkem záchranářů. Hasičům při dnešním cvičení vůbec nevadil chlad a ani voda, která se do obleků nedostane.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail