hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.1.2007

 aktuality


Požár věcí v sauně rodinného domu ve Starém Městě

Dne 21.1.2007 ve 13:59 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě ve Starém Městě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uskladněných věcí v sauně rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů se z domku valil hustý kouř. Hasiči natáhli dva proudy vody, pronikli do vnitřních prostor v dýchacích přístrojích a začali s průzkumem. Celý dům byl silně zakouřený a okamžitě se muselo začít s odvětráváním. Místo požáru bylo nalezeno v sauně vedle koupelny.

Hasiči se snažili o rychlé uhašení požáru, ale celá sauna byla zaplněna hořícím oblečením. To museli hasiči nejdříve vyhazovat ven i společně s hromadu uskladněných věcí. Vše bylo vyhrabáváno a dohašováno před rodinným domem. Vyklízení sauny trvalo hasičům přes hodinu a rozebráno muselo být i dřevěné obložení sauny.

Další část jednotky hasičů mezitím zasahovala v prvním patře nad saunou, kam se požár rozšířil do stropu a dřevěné podlahy. Podlaha musela být nakonec částečně rozřezána motorovou pilou, aby hasiči mohli uhasit skrytá ohniska požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v sauně, která byla vystavěna u koupelny v přízemí domku. Majitelé uvedli, že saunu nepoužívali ke svému účelu více než deset let a že ji měli jako sklad nepotřebných a nepoužívaných věcí. Dovnitř tak postupně naskládali především oblečení, boty a další věci.

Požár se ze sauny rozšířil na dřevěné obložení a do stropu. Kouřem byly poškozeny všechny místnosti v domě. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v domě za 1,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru mohla být nedbalost majitelů při nechtěném zapnutí sauny nebo technická závada v osvětlovacím tělese sauny.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail