hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.1.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po dopravní nehodě dvou cisteren v obci Loukov
jedna cisterna skončila na chodníku a druhá v předzahrádce domku

Dne 23.1.2007 ve 14:26 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě dvou cisteren v Loukově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že přímo v obci došlo ke střetu dvou tahačů cisternových návěsů.

Tahač cisterny naplněné 33 tis. litry benzinu a nafty narazil po průjezdu zatáčkou čelně za kabinu protijedoucího tahače a do boční části návěsu i pláště cisterny, která byla prázdná. Po vzájemném střetu obou cisteren došlo k odhození prázdné cisterny do předzahrádky rodinného domu, kterému se celá souprava jen těsně vyhnula. Plná cisterna zůstala stát se zdemolovanou kabinou na chodníku a částečně na jedné polovině vozovky.

Po střetu utrpěl řidič plné cisterny zlomeniny a musel být se zraněním odvezen do nemocnice k hospitalizaci. Druhý řidič utrpěl jen lehké zranění, ale i on byl nakonec do nemocnice převezen k vyšetření.

Po nárazu došlo k úniku provozních kapalin, které hasiči postupně likvidovali sorbenty. K narušení plášťů cisteren a úniku převážených hořlavin nedošlo. Doprava byla omezena na průjezdnost jen jedním jízdním pruhem, kam byla auta řízena kyvadlově hlídkou strážníků a policistů.

Přečerpání pohonných hmot z cisterny by trvalo příliš dlouho, a proto se přepravce rozhodl k náhradnímu odtažení pomocí nového tahače. Nejdříve bylo nutné vytáhnout zničený tahač z chodníku na silnici, k čemuž byl použit speciální těžký stroj. Teprve na silnici byl zapojen nový tahač a plná cisterna byla odtažena.

K odtažení druhé cisterny byla přivolána soukromá odtahová služba se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Doprava byla uvolněna až po sedmnácté hodině. Majitel domku si záchranářům s úsměvem postěžoval, že je sice rád, že mu cisterna nenarazila do domu, ale plůtek u zahrádky opravil před čtrnácti dny.

Další dopravní omezení se očekává v pozdějších večerních hodinách při vyprošťování druhého kamionu.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail