hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.2.2007

 aktuality


Moderní technologie tísňových linek urychlují záchranu lidských životů
Telefonní centrum tísňového volání TCTV 112 umí lokalizovat volajícího
vzájemná spolupráce integrovaného záchranného systému v praxi

Dne 12.2.2007 přijala operátorka TCTV 112 ve Zlíně hlášení zoufalého muže při pokusu o sebevraždu.

15:57 hod.
Mladý mužský hlas oznámil na tísňové lince, že to nezvládl a že si něco udělal...

Jedna z nejdéle sloužících a nejzkušenějších operátorek mu okamžitě nabídla pomoc, ale muž ji odmítl a zavěsil. Několikavteřinový rozhovor skončil, ale bylo nutné rychle jednat.

15:58 hod.
Operátorka zpětně vytáčí číslo mobilního telefonu volajícího a znovu mu nabízí odbornou pomoc. Muž znovu pomoc odmítá a opakuje, že už si ublížil. Operátorce řekl, že je u zimního stadionu, že je zraněný, ale odmítl sdělit město a přesnou polohu pro vyslání lékařské pomoci. Lokalizátor volání TCTV 112 ukázal na místo nedaleko zimního stadionu ve Zlíně.

16:00 hod.
V tuto chvíli už operační středisko HZS Zlínského kraje předávalo první informace Zdravotnické záchranné službě Zlín a o minutu později i Městské policii Zlín. Díky moderním technologiím Telefonního centra tísňového volání je totiž umožněno identifikovat volajícího nejen přes telefonní číslo, ale je možné ho také lokalizovat pomocí buněk mobilních operátorů.

16:04 hod.
Záchranná služba převzala všechny dostupné informace, pokouší se také dovolat volajícímu, ale ten na zvonění nereaguje. O pár minut později už vyráží do určené oblasti vozidlo rychlé pomoci, zdravotníci informují státní policii a do pátrání po sebevrahovi se zapojuje i hlídka strážníků Městské policie Zlín.

16:15 hod.
Další pokusy o telefonní kontakt s volajícím jsou neúspěšné. Pro naprosto přesnou lokalizaci mobilního telefonu žádá operační důstojník HZS Zlínského kraje mobilního operátora o zpřesnění místa volání.

16:16 hod.
Operační důstojník Policie ČR Zlín hlásí na operační středisko HZS Zlínského kraje nalezení hledaného muže. Podle informací ze Zdravotnické záchranné služby se muž pokusil o sebevraždu sebepoškozením na zápěstích rukou. Okamžitě byl ošetřen a odvezen na úrazové oddělení nemocnice ve Zlíně.


Operátoři TCTV 112 nemají nijak snadnou službu. Neustálá pozornost při příjmu stovek volání během dvanáctihodinové směny je značně vyčerpávající, a to zvláště v situaci, kdy jen méně než deset procent volání jsou volání o pomoc. Udržet potřebnou koncentraci vyžaduje zkušenosti a cvik. Na slovech operátorů a jejich komunikaci leží tíha toho nejpotřebnějšího, a to získání důležitých informací od člověka v nouzi. Někdy stačí pár slov, jindy jsou to i minuty, než panikařící volající sdělí, co se děje. Na tyto informace však čekají ve výjezdech všichni záchranáři, aby mohli vyrazit na pomoc.

Romana Součková z TCTV 112 Zlín přiznává, že jen za posledních pět dnů je to na její směně už druhý případ hlášení sebevraha. Podobné zkušenosti mají i ostatní kolegové z dalších směn. Hlášení sebevrahů nejsou ojedinělá a mají i různé podoby volání. Někteří volají před činem, jiní až po něm. Někomu se dá nabídnout pomoc linky SOS, někde je potřeba vyslat psychologa nebo jsou to i případy s výjezdem zdravotnické záchranné služby.

V roce 2006 směřovalo na TCTV Zlín
126.681 volání na linku 112
 
22.039 volání na linku 150


Romana Součková na svém pracovišti TCTV 112 ve Zlíně

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail