hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.2.2007

 aktuality


Dva požáry v průmyslových objektech ve Vsetíně

Dne 20.2.2007 v 16:50 hod. byli hasiči informováni o požáru haly ve Vsetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uvnitř jedné z hal bývalého podniku OSP.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky mohutný kouř valící se z haly. Hasiči do objektu pronikli v dýchacích přístrojích a začali s průzkumem. Následně byl zjištěn požár obložení z hobry, který vznikl pod střechou ve výšce 6 - 8 metrů. Hasiči se pomocí lešení dostali k místu požáru, které se jim podařilo rychle lokalizovat a uhasit vysokotlakým proudem vody. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Pomocí výškové techniky hasiči překontrolovali vnější části střechy haly.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Hala byla prodána novému majiteli, který v ní prováděl likvidační práce. Najatí dělníci odřezávali potrubí a demontovali zařízení. Jeden z pracovníků odstraňoval potrubí rozbrušovací pilou a akci ukončil v dopoledních hodinách. Všichni dělníci skončili práce kolem 16:00 hod, ale žádný požár nebyl zpozorován.

Požár vznikl následně na přepážce z hobry a jako příčina byla určena nedbalost dělníka, který v její těsné blízkosti rozřezával kovové trubky. Zapadlé žhavé části zapříčinily postupný vznik požáru. Vzhledem k charakteru stavby byla škoda vyčíslena na 2 tis. Kč. Přestupek dělníka byl vyřešen v blokovém řízení.

Dne 20.2.2007 ve 21:28 hod. byli hasiči informováni o požáru výrobní haly ve Vsetíně.

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru obložení ve slévárně.

Požár zachvátil polystyrénové obložení spojovacího krčku výrobních hal a vyprodukoval značné množství nebezpečného kouře. Před příjezdem hasičů se podařilo zaměstnancům vhodně použít proti plamenům 50 Kg mobilní práškový hasicí přístroj. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči požár dohasili jedním proudem vody a ochladili nahřáté části stavby. Celé místo bylo odvětráno a zabezpečeno proti dalšímu případnému vzniku požáru.

Vyšetřovatel zjistil, že příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na zářivkovém osvětlovacím tělese. V prostoru krčku tmelení statorů požár zničil část tepelného obložení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč. Včasným zpozorováním požáru a zásahem zaměstnanců se podařilo uchránit další hodnoty majetku v desítkách tisíc korun.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail