hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.2.2007

 aktuality


Požár podkrovního bytu v Bystřici pod Hostýnem
zatápění za pomoci benzinu je vysokým hazardem

Dne 23.2.2007 v 11:22 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s cisternou a automobilovým žebříkem, protože bližší jednotka z Holešova byla tou dobou na zásahu u dopravní nehody. Na místo byla vyslána i jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v podkrovním bytě.

Už při příjezdu na místo byl vidět valící se kouř pod střechou třípodlažní obytné budovy. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli k podkroví, kde zjistili požár bytu. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár postupně lokalizován a následně uhašen asi po třiceti minutách zásahu. Hasičům se včas podařilo zabránit rozšíření požáru do střešní konstrukce a na půdu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Dohlídku po požáru zajistili na místě dobrovolní hasiči z Bystřice pod Hostýnem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Nájemnice bytu uvedla, že se jí podařilo před požárem včas utéct a zároveň zachránit i její dvě malé děti ve věku šest měsíců a tři roky. Požár vznikl v obytné místnosti a zničil veškeré vybavení. Sálavé teplo, kouř a saze poškodily kuchyň a část chodby.

Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna nedbalost ženy, která zatápěla v kamnech na tuhá paliva pomocí vysoce hořlavé látky - benzinu. Při tomto pokusu došlo k rychlému rozšíření požáru a zničení celé bytové jednotky. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena asi na 100.000 Kč.

Na místo se dostavil zástupce obce, které nájemní dům patří a sdělil, že byt bude nejméně týden neobyvatelný. Ženě a dvěma malým dětem následně zajistil náhradní ubytování. Obytný dům města slouží pro sociálně slabé rodiny.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail