hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.2.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po další nehodě u Zádveřic - Rakové
frekventovaná silnice byla blokována dvě hodiny

Dne 26.2.2007 v 11:16 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vyproštění havarovaného kamionu u Zádveřic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na začátku obce, ve směru od Luhačovic, došlo k havárii nákladní soupravy zn. Man s návěsem.

Po příjezdu hasičů byl už na místě těžkotonážní jeřáb. Hasiči překontrolovali havarovaný kamion v příkopu, ze kterého došlo k úniku nafty. Okamžitě byl položen sorbční had do kanalizační výpusti u místního potoka, čímž hasiči zabránili znečištění vody.

Těžkotonážní jeřáb nejdříve zvedl na silnici návěs, ve kterém byly převáženy asi čtyři tuny nákladu. Před vytažením tahače a zbytku návěsu museli hasiči nejdříve odkopat zeminu nabranou po havárii a dostat se k tažným okům. Při práci museli hasiči navíc použít i pilu k odřezání části zničeného nárazníku.

Po zpřístupnění přední části tahače byl celý kamion vytažen na silnici. Tím se také odhalila strouha s uniklou naftou přes víčko nádrže. Dalšímu znečištění půdy zabránili hasiči použitím sorbentů. Hasiči také očistili kamion i silnici od nánosů bahna, hlíny a části zničené vozovky.

Veškerá doprava byla po dobu zásahu zastavena a odkláněna na objízdné trasy. Silnice byla pro motoristy uvolněna až ve 12:30 hod. Podle informací policie byl řidič v době havárie pod vlivem alkoholu. Ani řidič kamionu, ani jeho nezletilý spolujezdec nebyli při havárii zraněni.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail