hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.3.2007

 aktuality


Hasiči z Kroměříže cvičili vyprošťování z vraku auta
neustálá cvičení a zdokonalování ovládání záchranářské techniky

Dne 8.3.2007 bylo na stanici profesionálních hasičů v Kroměříži vyhlášeno směnové cvičení.

V rámci odborné přípravy vyjela sloužící směna profesionálních hasičů z Kroměříže na praktický výcvik do místního kovošrotu. Cílem bylo nacvičit správné postupy při vyprošťování zraněné osoby z havarovaného vozu.

Hasiči se procvičili v technice střihu s vyprošťovacím zařízením Lucas, v poskytování první pomoci zraněné osobě a vyzkoušeli si různé postupy při vyprošťování ve ztížených podmínkách. Součástí výcviku bylo i seznámení se zásadami bezpečnosti práce a se správnou obsluhou hydraulických vyprošťovacích zařízení.

Při podobných cvičeních často nejde o rychlost vyproštění, ale o správné návyky zasahujících hasičů. Je důležité eliminovat případné chyby a možnosti zranění posádky vozu při samotných zásahových akcích. Cvičení mívají různá zaměření, včetně situací, kdy hasiči simulují poškození a nefunkčnost techniky, a přesto si musí umět poradit.

Každé takové cvičení dává hasičům jistotu při práci, která je velmi důležitá při skutečných zásazích. Hasiči se specializovaným výcvikům věnují soustavně a na všech stanicích v kraji.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail