hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.4.2007

 aktuality


Požár suché trávy podél železniční tratě od Záhlinic po Napajedla
hasiči zasahovali na desítkách míst téměř patnáctikilometrového úseku


Dne 26.4.2007 ve 13:56 hod. byli hasiči informováni o požáru suché trávy u železniční trati u Tlumačova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Tlumačova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru suché trávy podél železniční tratě.

Po obhlídce místa požáru si nechal velitel zásahu okamžitě povolat posilové jednotky hasičů a další cisterny. Operační důstojník HZS Zlínského kraje nakonec vyhlásil II. stupeň požárního poplachu. Na místo bylo vysláno celkem devět jednotek profesionálních i dobrovolných sborů z okolí a drážní hasiči z Přerova.

První výjezd byl posílen o dobrovolné hasiče z Kvasic, Napajedel, Otrokovic, Kvítkovic, Babic, a další profesionální jednotku ze Zlína a jednotku ČD z Přerova. Na místo zásahu vyjel i velící důstojník směny ze Zlína.

Požárem byl zasažen úsek od Záhlinic až po Napajedla, což představuje asi patnáct kilometrů. Drobné požáry hořely na desítkách míst podél železniční tratě. V některých místech dosahovala ohniska až 150 metrů délky. Nejhorší situace a nejvíce zásahů bylo v okolí Metalšrotu Tlumačov a Záhlinic, kde jsou velké plochy suché trávy a neudržovaná místa.

Hasiči museli k jednotlivým místům jezdit po polích a loukách, protože ne všude byla přístupová cesta. Na několik míst museli hasiči dojít pěšky nebo použít k uhašení ruční nářadí a lopaty. Komplikace byly i s dodávkou vody a hasiči museli jezdit kyvadlově ke vhodným zdrojům nebo si vodu poskytovat navzájem z cisteren.

Uhašení všech ohnisek trvalo hasičům přes hodinu. Hasiči se zásahem spěchali, protože se ve větrném počasí obávali rozšíření požáru do okolí. V jednom místě byla ohrožena chatová a zahrádkářská oblast, kterou však hasiči včasným zásahem uchránili. Na některých místech zabránily dalšímu rozšiřování plamenů protihlukové stěny, které jsou dobrou ochranou i proti plamenům.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada na brzdě jedné z vlakových souprav. Zablokovaná brzda se třela o kolo a výron jisker zapaloval suchou trávu u železniční tratě. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Jen za poslední tři dny jde v tomto úseku tratě již o druhý podobný zásah hasičů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail