hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.4.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár montované budovy ve Valašském Meziříčí
požár napáchal značné materiální škody

Dne 10.4.2007 v 00:06 hod. byli hasiči informováni o požáru ubytovny ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dvoupodlažní budovy v areálu firem. Po prvotním zhodnocení stavu požáru nechal velitel zásahu vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a požádal o posilové jednotky hasičů.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje tak na místo postupně vyslal další jednotky hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, Jablůnky, Zašové a z podniku Deza Valašské Meziříčí. Celkem se k požáru sjelo sedm cisteren, speciální protiplynový vůz a velitelský vůz ze Zlína.

Už při příjezdu hasičů byla zasažena jedna část objektu. Požár sílil a rychle se rozšiřoval do dalších místností montované stavby z Unimo buněk. Převážně dřevěná stavba byla požárem značně poškozena a velitel zásahu vydal pokyn k hašení pouze z venkovních prostor. Poničené podlahy, stěny i stropy se začaly na několika místech hroutit a hasební zásah uvnitř by byl mimořádně nebezpečný.

Samotný zásah byl veden z několika míst kolem stavby a hasiči se snažili především zabránit rozšíření požáru na sousední dřevěné budovy ubytoven a firem. Uhašení hlavního požáru trvalo hasičům více než tři hodiny. Po celou tuto dobu byla cisternami dobrovolných hasičů dovážena kyvadlově voda na místo zásahu.

Oznámení požáru na tísňovou linku doprovázela informace, že se jedná o objekt pro ubytování zahraničních dělníků. Z tohoto důvodu byla na místo vyslána i posádka zdravotnické záchranné služby, která byla připravena poskytovat případnou pomoc zraněným.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru pouze předběžně ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že v zasaženém objektu není ubytovna, ale šatny pro dělníky. V další části jsou pak kanceláře a sklady firem. Prvotní odhady způsobených škod byly stanoveny na čtyři miliony korun. V dalším šetření se bude pokračovat po úplném uhašení požáru. Do této doby také není jasné, zda uvnitř objektu jsou nějaké osoby.

aktualizováno

03:30 hod. - skončily hlavní hasební práce a jednotky zahájily rozsáhlé práce dohašovací a likvidační
07:00 hod. - velitel zásahu nechává na místě hasiče z Valašského Meziříčí a ostatní jednotky odvolává
11:00 hod. - ukončeny likvidační práce po požáru, na místo vyslána jednotka dobrovolných hasičů z Poličné na dohlídku
12:00 hod. - tým vyšetřovatelů hasičů a policistů končí předběžně práci na místě požáru s prvními výsledky

Podle dosavadních závěrů šetření není jako příčina vzniku požáru vyloučena možnost úmyslného jednání neznámé osoby. Vyšetřování bylo předáno do kompetence policie, která na místě bude dál šetřit podezření za využití kriminalistických prostředků. I nadále se podílíme na společném vyšetřování a prověřujeme i další možnosti vzniku požáru. Prohlídkou místa požáru nebyly nalezeny žádné osoby uvnitř objektu.


 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail