hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.6.2007

 aktuality


Výbuch výparů těkavých látek a požár ve firmě v Kunovicích
dva zranění muži v péči lékařů, jeden v kritickém stavu

Dne 13.6.2007 v 10:45 hod. byli hasiči požádáni o výjezd vyšetřovatele po výbuchu a požáru ve firmě v Kunovicích.

Při natěračských pracích došlo v jedné z firem v Kunovicích na Uherskohradišťsku k výbuchu a následnému požáru výparů, který zranil dva muže. Samotný požár po výbuchu byl uhašen zaměstnanci firmy, kteří také jako první poskytovali první pomoc zraněným. Výbuch a požár se obešel bez výjezdu jednotek hasičů a jejich zásahu na místě události.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů na místo bylo zjištěno, že čtyřiapadesátiletý natěrač pracoval ve skladu hořlavin, který byl kompletně vystěhovaný. Muž zde odmašťoval ředidly podlahu společně se svým spolupracovníkem a připravovali si tak místo na následné finální natěračské práce. Kolem 09:30 hod. je šel do skladu navštívil devětadvacetiletý kamarád, který k místnosti skladu přistoupil se zapálenou cigaretou v ruce.

Ve špatně větrané místnosti se vysoce koncentrovaly výpary z používaných ředidel. Po nastalém výbuchu výparů a požáru došlo ke zranění obou mužů ve skladu. Natěrač utrpěl těžké popáleniny na 40 % těla a jeho spolupracovník byl výšlehem plamene zraněn na ruce. Oběma byla poskytnuta první pomoc a starší muž měl být původně transportován vrtulníkem ve vážném stavu do nemocnice v Brně, ale nakonec skončil v Ostravě. Kamarád zraněných nebyl při výbuchu zraněn.

Příčinou vzniku výbuchu mohla být buď nedbalost mladého muže při kouření a jeho přítomnost v místě s koncentrací výparů ředidel nebo vliv statické elektřiny v místnosti. Požárem a výbuchem způsobené hmotné škody byly vyčísleny na 10.000 Kč. Šetřením na místě byla také potvrzena platnost zákazu kouření v celém areálu firmy.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail