hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.6.2007

 aktuality


Cvičení profesionálních hasičů v budově zlínského mrakodrapu
hasiči zkoušeli dostat vodu na střechu tzv. suchovodem

Dne 18.6.2007 v 11:00 hod. bylo zahájeno cvičení profesionálních hasičů v budově 21 ve Zlíně.

Sídlo Krajského úřadu Zlínského kraje se stalo znovu cílem profesionálních hasičů ze Zlína. Na nejvyšší zlínské budově pravidelně trénujeme a dnes přišla řada na sloužící směnu B. Do cvičení byla zapojena i nově vzniklá jednotka hasičů z povolání města Zlína z části Prštné.

Dnešním úkolem hasičů bylo prověřit možnosti nových zásahových vozů při zkoušce čerpadel zaplavit tzv. suchovod a vytlačit vodu až na střechu mrakodrapu. V kavárně byl totiž cvičně nahlášen požár, kterého se neplánovaně účastnilo i několik překvapených turistů a návštěvníků vyhlídkové terasy.

Část hasičů se na střechu dostala výtahem, což trvalo asi minutu. Byl potvrzen požár a velitel zásahu nechal dopravit vodu na střechu pomocí speciálního a trvale instalovaného vedení v budově - suchovodu. Toto trvale nezavodněné potrubní vedení na hasivo je významným pomocníkem hasičů, ale bylo nutné ho prověřit i prakticky.

Cvičení mělo prověřit také fyzické schopnosti hasičů vyběhnout 77 výškových metrů evakuačním schodištěm. V plné výstroji a s dýchacím přístrojem zvládli výstup do 16. patra nejrychlejší z první skupiny za čas pod 2:30 min.

Zaplavení suchovodu a dopravení vody do proudnice zasahující jednotky trvalo přes čtyři minuty, což je čas přijatelný pro alternativu nemožnosti použití výtahu pro hasiče, vyběhnutí po schodišti a natažení vedení z vývodu suchovodu k místu zásahu.

V minulosti hasiči zkoušeli dopravu natahovaným vodním vedením po schodišti, stejně jako použití 42 metrů vysokého automobilového žebříku. Pokaždé bylo cvičení úspěšné a prověřilo možnosti zásahu na nejvyšší budově v kraji.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail