hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.6.2007

 aktuality



Bojanovice - přesně po týdnu se vše opakovalo... decimující starost pro majitele domů

Likvidační práce po živelní katastrofě pokračovaly
desítky hasičů znovu na řadě míst s pomocí občanům

Dne 22.6.2007 pokračovaly likvidační a úklidové práce na řadě míst ve Zlínském kraji.

Po silné a rozsáhlé průtrži mračen došlo ve Zlínském kraji k vyplavení stovek rodinných domů, garáží, sklepů a hospodářských stavení. Nejvíce zasažených objektů bylo na Kroměřížsku a Zlínsku, kde pokračovaly likvidační práce i dnes.

Pomoc profesionálních i dobrovolných hasičů byla vyžádána asi do sto míst a obcí v regionu. Tady hasiči odhadují, že pomáhali v asi šesti stech zásazích, které byly organizovány operačním střediskem HZS Zlínského kraje ve více než sedmdesáti výjezdech. Operační středisko přijalo v kritických hodinách asi 450 telefonátů na linku 112 a přes 200 tísňových hovorů na linku 150.

Nejčastěji šlo o čerpání vody ze zaplavených domů a odstraňování překážek ze spadlých stromů a větví na komunikacích. Snahou hasičů bylo co nejdříve zprůjezdnit silnice a otevřít dopravu pro pohyb záchranářů a občanů, stejně jako odčerpat vodu z obytných místností domů.

Desítky domů na Kroměřížsku byly znovu zaplaveny bahnem a i tentokrát se jednalo o stejné obce jako před týdnem. Lidé v těchto lokalitách jsou na pokraji svých fyzických i psychických sil, protože sotva uklidili následky první bouře a záplavy bahna z domů, tak se celá situace opakovala.

Psycholožka HZS Zlínského kraje znovu aktivovala psychosociální intervenční tým (PIT), který vyjede do postižených oblastí a bude lidem poskytovat své služby. Pomoc nabídla Charita, řada soukromých firem, ale i dobrovolníků.

Profesionální hasiči se dnes věnovali především odstraňování následků, které včera nebyly prioritní. Šlo např. o likvidace méně závažných spadlých stromů z drátů el. vedení, ze střech domů, ale věnovali se i čerpání vody ze sklepů a dalším pomocím. Některé zásahy byly dokončeny až dnes, protože bylo obtížné nebo nemožné provést je včera v noci a za deště.

Na řadě míst v kraji došlo k sesuvům půdy na polích, ale také na březích silnic. Bahno, voda, kamení, zemědělské plodiny a tráva zaplavily mnoho míst a silnic v kraji.

výjezdy / okres KM UH VS ZL zlínský kraj
21.6. 19 8 2 24 53
22.6. 14 1 1 5 20

odhadovaný počet zásahů dne 21. a 22.6.2007 - více než 600
některé jednotky zasahovaly během večera a noci i na třiceti místech


sesuvy půdy a naplaveniny u obcí Pornice a Pačlavice, oprava strženého el. vedení v Pačlavicích

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail