hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.11.2007

 aktuality


Výbuch a požár v mlecích bubnech mlýna v obci Olšina
nečistota při mletí způsobila výbuch moučného prachu

Dne 20.11.2007 v 08:04 hod. byli hasiči informováni o požáru v mlýně u Zdounek na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionální hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Zdounek a Zborovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu a požáru v mlecích bubnech mlýna.

Hasiči na místě rozvinuli několik proudů vody a pronikli do mlýnice. Uvnitř byl zjištěn požár mezi 2. a 3. patrem mlýna, který zachvátil odsávací zařízení a filtrační jednotku. Hasiči požár postupně lokalizovali a uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že do mlecí stolice a dvou mlecích bubnů se pravděpodobně dostala s ječmenem nečistota v podobě kamínku. Cizí tvrdé tělísko způsobilo tření na mlecích válcích, což mělo za následek jiskření a následný výbuch moučného prachu.

Po výbuchu moučného prachu došlo k požáru, který se rozšířil přes soustavu odsávacího zařízení do filtrační jednotky, která byla umístěna v horním patře. Požárem způsobené škody byly vyčísleny téměř na 315.000 Kč. 100 tis. korun připadá na technologie mlýnice a přes 200 tis. na kouřem zničenou zásobu mouky a ječmene. Uchráněné hodnoty zásahem hasičů byly odhadnuty na 2 mil. Kč.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail