hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.12.2007

 aktuality


Náročný zásah hasičů po těžké havárii auta u Žabárny
hasičům trvalo vyproštění zraněného řidiče přes půl hodiny

Dne 3.12.2007 ve 14:53 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii auta u Fryštáku, Žabárny.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi Holešovem a Žabárnou došlo k těžké havárii osobního auta zn. Citroen Xantia.

Řidič havaroval na mokré cestě z Holešova, kde se dostal mimo vozovku a v příkopu narazil do vzrostlého stromu. Po čelně - bočním nárazu se vozidlo otočilo proti směru své jízdy. Uvnitř vozidla zůstal zaklíněný řidič, který utrpěl vážné zranění.

Hasiči dorazili na místo, na téměř hranici svého zásahového obvodu, po jedenácti minutách od výjezdu. Okamžitě bylo vytaženo speciální vyprošťovací a hydraulické zařízení k vysvobození zraněného řidiče. Hasiči postupně odstřihli střechu, částečně odtáhli vrak auta od kmene, odstřihli dveře a uvolnili si okolní prostor pro další část vyprošťování.

Následoval zdlouhavý a náročný úkon, při kterém museli hasiči postupně odtahovat zničenou přední část auta z nohou řidiče a zároveň bylo nutné uvolňovat sevření v kabině i kolem zničených dveří. Na roztažení vozu použili hasiči kombinaci řetězů a hydraulických rozpínáků.

Po celou dobu zásahu byl řidič v péči zdravotníků ze záchranné služby. Muži byl nasazen krční zpevňující límec a během stříhání byl chráněn dekou přes celou horní část těla.

Přes veškerou snahu hasičů se podařilo zraněného řidiče vyprostit až po více než půlhodině zásahu. Celkem čtyřicet minut od našeho příjezdu byl teprve muž uložen do vakuových nosítek, zafixován a naložen do sanitního vozu. Po dalším nezbytném ošetření putoval do nemocnice ve Zlíně.

Vozidlo provozované také na LPG bylo zajištěno proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Po celou dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost kolem místa havárie. Veškerá doprava byla řízena kyvadlově hlídkou Policie ČR.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail