hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.12.2007

 aktuality



Postoupky, Horní Lhota

Dva požáry při topení v krbech na Zlínsku a Kroměřížsku
topná sezona stále přináší hasičům mnoho práce

Letošní topná sezona je už téměř dva měsíce poznamenána desítkami případů požárů v celém Zlínském kraji. V sérii případů požárů v kotelnách, v komínech i na střechách se objevují také případy, které vznikají ve zcela nových nebo rekonstruovaných domech. Mnoho lidí se domnívá, že problémy s topením se týkají výhradně starých domů a starých topidel. Praxe však ukazuje, že je to obecný omyl a takové požáry mohou postihnout každého.

Dne 4.12.2007 ve 23:49 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Postoupky na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom rodinném domě došlo k požáru ve stropní konstrukci nad krbem.

Hasiči zjistili požár skrytý uvnitř stopů. Část stropu a podlah musela být rozebrána, aby se hasiči dostali k ohnisku požáru. Postupně bylo místo požáru lokalizováno a uhašeno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel domu pracoval před půlnocí na internetu, když mu náhle vypadlo spojení. Otočil se od počítače a v pokoji zjistil kouř vycházející z podlahy. Před příjezdem hasičů se sám majitel domu snažil do podlahy dostat a částečně požár hasit.

Požár způsobilo teplo, které prostoupilo z komínového tělesa krbu na blízké hořlavé materiály stropů. Požár přepálil datový kabel k internetu a tím i upozornil majitele na nebezpečí. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena do 15.000 Kč. Včasným zjištěním požáru a zásahem se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 2 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla stavebně technická závada na kouřovodu a krbové vložce komínu, kterou si dělal majitel domu sám. Hasiči se shodli, že pokud by majitel domu spal a nebyl by schopen tak rychlé reakce při zjištění požáru, mohly být následky nesrovnatelně horší až tragické.

Velmi podobný požár se stal také 4.12.2007 v 00:11 hod. v rodinném domě na samotě u obce Horní Lhota na Zlínsku.

Hasiči byli informováni o požáru v rodinném domě, kam postupně vyjely jednotky hasičů z Luhačovic, Horní Lhoty a Pozlovic. Na místě byl zjištěn požár ve stropě a v okolí krbu.

Hasiči se k domu na samotě jen velmi těžko dostávali přes rozmoklý a nesjízdný terén. Nakonec museli svou techniku odstavit a k domu dojít asi 800 metrů pěšky. Pomocí několika přinesených ručních hasicích přístrojů byl požár postupně lokalizován a uhašen. Část sádrokartonového obložení musela být hasiči rozebrána pro přístup k ohnisku požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v novostavbě při topení v krbových kamnech. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dalšího hodnoty domu za 1,5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru u nově vystavěného krbu je předmětem dalšího šetření.


topení v krbových kamnech je bezproblémové jen při dodržení všech pravidel

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail