hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.12.2007

 aktuality


Požárový Štědrý večer zaměstnal mnoho hasičů v celém kraji
hasiči likvidovali 4 požáry a zasahovali u 3 technických pomocí

Ani Štědrý večer nepatří mezi dny v roce, kdy by hasiči měli méně práce a méně výjezdů. V letošním roce vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči v regionu ke třem technickým zásahům ve Slavičíně, Zlíně, Kroměříži a ke čtyřem požárům v Uherském Brodě, Zubří, Ostrožské Lhotě a Dolní Bečvě.

Přímo od štědrovečerní tabule vyjížděli hasiči z Uherského Brodu na likvidaci požáru chatky, který byl hlášen v 19:32 hod. v místní části Vinohrady. Na místo požáru vyjela i posilující jednotka dobrovolných hasičů z Vlčnova se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu hasičů na místo požáru bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chatky.

Už při příjezdu hasičů byla celá stavba v plamenech. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci požáru. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí v chatové oblasti. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Likvidace rozsáhlého požáru trvala hasičům dvě hodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel chatu opustil kolem 16. hodiny. V chatce si topil v kamnech, která při odchodu řádně neuhasil. Po opuštění chatky zachvátil stavbu rozsáhlý požár, který ji kompletně zničil. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při nezabezpečení topidla ponechaného bez dozoru, možnost odlétnutí žhavých částí na hořlavé materiály nebo nesprávné technické řešení vývodu komína.

Požár u rodinného domu byl hlášen z Ostrožské Lhoty, kde si ve 21:47 hod. sousedé všimli vycházejícího kouře.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Lhoty s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na dvoře domku došlo k požáru plastového nábytku, vánočního stromku a pergoly.

Před příjezdem hasičů obětaví sousedé přeskočili plot a sami požár uhasili před jeho rozšířením na dům a hospodářské stavení. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů, který se zrovna vracel z požáru chatky v Uherském Brodě, bylo zjištěno, že majitelé domku nechali hořet zapálenou svíčku u venkovního umělohmotného vánočního stromku. Ten byl umístěn na plastovém zahradním nábytku a ozdoben laskominkami pro ptáčky. Hořící svíčka prohořela a zapálila ubrus, plastový stůl, vánoční stromek, plastové židličky a požár se rozšířil i na dřevěnou pergolu se sklolaminátovým krytím. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč. Požár vznikl v době, kdy majitelé byli v kostele na sváteční bohoslužbě.

Další požár v rodinném domě byl hlášen ve 23:32 hod. z obce Dolní Bečva na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou, jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm a jednotka dobrovolných hasičů z Dolní Bečvy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v dětském pokoji rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažili majitelé požár uhasit sami. Po návratu domů a otevření pokojíku zjistili požár. Nejdříve k hašení použili vlastní oblečení, koberec a nakonec i vodu. S hašením majitelům pomáhala i hlídka Policie ČR, která zrovna projížděla kolem a byla na místě velmi rychle.

Celkovou likvidaci požáru zajistili až přivolaní hasiči. Zásahem majitelů a hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů a byly tak uchráněny značné hodnoty rodinného domu a jeho vybavení. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatelky hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelé uvedli, že kolem 20. hodiny dům opustili a vrátili se až před půlnocí. Když vcházeli do domu, tak ucítili kouř a po otevření dveří dětského pokoje zjistili požár. Přívalem čerstvého vzduchu se utlumený požár v místnosti znovu silně rozhořel a jeho rychlé uhašení nebylo v silách majitelů.

Požár vznikl na posteli dětského pokoje. Zachvátil lůžkoviny a rozšířil se na další vybavení místnosti. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v domě za 2,5 mil. Kč.

Příčina vzniku požáru není zcela jasná. Mezi vyšetřovací verze se dostala možnost nedbalostního jednání při ponechání elektrické kulmy na vlasy na posteli, možnost závady na dalších elektrospotřebičích nebo možnost vzniku požáru od zapálené svíčky. Na místě požáru byly zajištěny stopy k dalšímu odbornému zkoumání a vyšetřování nadále pokračuje.


požár v Dolní Bečvě zničil dětský pokoj

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail