hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.12.2007

 aktuality


Poslední předání operační služby našich nejstarších a odcházejících kolegů
slavnostní rozloučení se dvěma nejzkušenějšími z nás

Dne 30.12.2007 v 07:00 hod. byla na operačním a informačním středisku hasičů ve Zlíně slavnostní atmosféra při předání poslední směny našeho kolegy npor. Jaromíra Nováka. Ten opouští služby hasičů po své poslední odsloužené noční směně a po neuvěřitelných osmatřiceti letech práce ve sboru.

Poslední směnové předání bylo o to pikantnější, že bylo předáno kolegovi npor. Ing. Pavlu Plachému, který právě ráno nastoupil na svou poslední denní směnu a završuje tímto pracovní kariéru u hasičů po úctyhodných šestatřiceti letech.

Slavnostního předání směny se účastnil ředitel odboru operačního řízení plk. Ing. Štefan Hrtús, který oběma nejzkušenějším operačním důstojníkům kraje poděkoval za dlouhá léta služby, pomoc při budování jednotného krajského operačního střediska HZS Zlínského kraje a hlavně za předání svých bohatých zkušeností nastupujícím generacím hasičů. Nezaměnitelný hlas obou matadorů zůstává navždy jen vzpomínkou pro ty, kteří se přes vysílačky a telefony řídili jejich pokyny. Oba odcházející "páni hasiči" odřídili tisíce výjezdů a vyřešili nespočetné množství problémů ostatních lidí.

Jaromír Novák nastoupil k Městské inspekci požární ochrany Brno dne 1.1.1970 jako vyšetřovatel příčin požárů. O sedm let později se vypracoval na krajskou inspekci a vedoucího odborného referenta. V roce 1984 přešel do tehdejšího Gottwaldova do funkce náčelníka okresní inspekce požární ochrany. V devětaosmdesátém roce přešel na velitele družstva hasičů stanice ve Slavičíně a v roce 1996 nastoupil na nově vznikající operační a informační středisko do Zlína. Stál u zrodu centralizace operačních středisek HZS Zlínského kraje a u budování krajské struktury operačního řízení.

Svůj život zcela zasvětil požární ochraně, což jen podtrhuje jeho členství u sboru dobrovolných hasičů od roku 1962. Do budoucna se chce věnovat své milované chalupě, ještě nějakou dobu chce pracovat v pojišťovnictví a nejvíce se těší na klid bez nočních služeb a služeb přes víkend.

Pavel Plachý nastoupil začátkem roku 1972 na stanici v Uherském Hradišti. O rok později postoupil na místní okresní inspekci požární ochrany jako vyšetřovatel příčin požárů. V roce 1978 zahájil svá studia na vysoké škole, která úspěšně ukončil v roce 1982. Nadále pokračoval u sboru jako vyšetřovatel a v polovině osmdesátých let byl povýšen na náčelníka okresní inspekce požární ochrany. Začátkem devadesátých let se znovu vrátil do směny jako hasič, propracoval se na velitele družstva, směny a nakonec na funkci okresního operačního důstojníka. Zahájená centralizace operačních středisek v kraji ho přivedla před několika lety do Zlína, kde se podílel na její další etapě i výchově nastupujících operátorů.

Také on zasvětil celý svůj život hasičům. K těm dobrovolným navíc chodil už od útlého dětství a přivedl ho tam otec hasič i jeho dva bratři hasiči. Po skončení své poslední směny se těší na klid a zasloužený odpočinek. Konečně prý najde čas na své kamarády u dobrovolných hasičů, myslivců a na svou chatu.

Oběma odcházejícím kolegům přejeme mnoho zdraví do dalších let, mnoho životní radosti, ale také elánu do nových plánů. Děkujeme za jejich pomoc ve sboru a za jejich práci v nelehkém životním poslání hasiče záchranáře.


zleva: npor. Ing. Pavel Plachý, plk. Ing. Štefan Hrtús, npor. Jaromír Novák

s oběma kolegy se rozloučily i jejich dva pracovní týmy a jejich nástupci

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail